Vlaamse Overheid

kwaliteit van de arbeid

16 nieuwe projecten en doeboek over kwaliteit van de arbeid

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 16 april 2008
Volgens de werkbaarheidsmonitor van de SERV heeft 54,1% van de Vlaamse werknemers een kwaliteitsvolle job. Minister van Werk Frank Vandenbroucke wil dat dit cijfer stijgt. Samen met een deel van de Vlaamse bedrijven en sociale partners werd anderhalf jaar lang gewerkt rond kwaliteit van de arbeid en sociale innovatie. Uit deze taskforce komt een doeboek voor bedrijven en zullen 16 nieuwe projecten opstarten.

Begin 2006 lanceerde het ESF op aangeven van Frank Vandenbroucke een oproep rond innovatieve arbeidsorganisatie. Uit deze oproep kwamen 12 projecten. Bedoeling van deze projecten was te kijken hoe de arbeidsorganisatie in de desbetreffende bedrijven anders aangepakt kon worden. Tegelijk met deze pilootprojecten riep de minister begin 2007 een taskforce in het leven die zich over de kwaliteit van de arbeid en sociale innovatie moest buigen. Deze Taskforce Sociale Innovatie, onder leiding van professor arbeidssociologie Geert Van Hootegem en met de hulp van tal van Vlaamse ondernemers, vakorganisaties en sociale partners, overhandigde gisterenavond 15 april haar beleidsaanbevelingen aan de minister.

Naast de conclusies uit het afgelopen anderhalf jaar ontwierp de taskforce ook een doeboek `Anders organiseren en beter werken'. In dit handboek voor innovatieve arbeidsorganisatie krijgen bedrijven concrete voorbeelden en instructies hoe ze de kwaliteit van de arbeid op hun werkvloer kunnen verbeteren via de aanpak van de arbeidsorganisatie . Het boek wordt op 2.200 exemplaren gedrukt en kan bij Acco besteld worden.

Ten slotte starten binnenkort ook nog eens 16 projecten in nieuwe bedrijven. Hiervoor wordt een budget van 1,5 miljoen euro vrijgemaakt. Opnieuw is het de bedoeling ervaringen op te doen en die breder te verspreiden. Opvallend in de nieuwe lijst is de aanwezigheid van werkgeversorganisatie Unizo die de eigen organisatie onder de loep gaat nemen.

Voor Frank Vandenbroucke is het erg belangrijk dat bedrijven inzetten op innovatie binnen hun organisatie. "Dat 54,1% van de Vlaamse werknemers werkt in een kwaliteitsvolle job is goed, maar het betekent ook dat 45,9% dat niet doet. Deze mensen ondervinden problemen met één of meerdere aspecten van hun werk. Ze kunnen psychisch vermoeid zijn, niet gemotiveerd, onvoldoende de balans vinden tussen werk en gezin of onvoldoende leermogelijkheden krijgen. Tegenover een onderzoek uit 2004 zien we weliswaar enige verbetering - we komen van 52,3% - maar voor mij blijft dat onvoldoende."

Kwaliteit van arbeid is belangrijk voor tal van redenen. "Ik ben dan ook blij dat er opnieuw 16 bedrijven en organisaties ingegaan zijn op onze vraag om na te denken over hoe men op een andere wijze het werk kan organiseren om zo te komen tot betere jobs. Dat ook Unizo hierop ingetekend heeft doet me plezier. Ik vind het een mooi signaal dat een van de sociale partners hier persoonlijk de handschoen opneemt. Het bewijst bovendien dat een goede arbeidsorganisatie niet alleen een kwestie is van grote bedrijven, maar ook relevant voor de 60% werknemers die in Vlaamse KMO's werken."

Frank Vandenbroucke wil in overleg met de sociale partners de komende maanden bekijken hoe een vernieuwde arbeidsorganisatie een vast onderdeel kan worden van het socio-economische beleid. Want "de projectmatige benadering is goed en was nodig om een dynamiek op gang te krijgen, maar een structurele verankering is nog beter". De taskforce stelt de opstart voor van een competentiepool binnen IWT. Daartoe moet eerst een haalbaarheidsstudie worden ontwikkeld. Na de resultaten van deze haalbaarheidsstudie, in het najaar, krijgen we uitsluitsel of deze competentiepool van start kan gaan. Dit zal uiteraard voorwerp van overleg vormen in de schoot van de regering en met sociale partners.

Hier vindt u het overzicht van de 16 nieuwe projecten.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
GSM: 0497 48 19 51
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be