Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070817800
Vragen van het lid Verdonk (Verdonk) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de vrijstellingsregeling opgenomen in verband met verplichtingen van godsdienstige aard in de Leerplichtwet van 1969. (Ingezonden 15 april 2008)


1
Is het u bekend dat het hoofd van een school of instelling een bestuursrechtelijke functie heeft in de beoordeling of aan de formaliteit uit artikel 13 van de Leerplicht is voldaan? 1)


2
Bent u van mening dat het toekennen van bestuursrechtelijke bevoegdheden aan bestuurders van private instellingen, wenselijk is gelet op de grote problemen die er zijn met de handhaving van de Leerplichtwet? Is dit niet een taak van een Leerplichtambtenaar?


3
Bent u bekend met het feit dat de uitvoering van deze regeling zeer verschillend is per school of instelling en dat er collectieve regelingen worden getroffen, waarbij niet wordt voldaan aan de formaliteit uit artikel 13, voor groepen die aanspraak maken op de vrijstelling?


4
Bent u bekend met het feit dat in geval er collectieve vrijstellingen worden verleend dit in de praktijk soms tot de situatie leidt dat de resterende leerplichtige autochtone jongeren geen of een aangepast lesprogramma krijgen, omdat meer dan de helft van een klas een beroep op de vrijstellingsregeling heeft gedaan?


5
Bent u bekend met het feit, dat nu er soms in grote getale een beroep op de vrijstellingsregeling wordt gedaan, er in de beleving van de autochtone leerlingen en hun ouders sprake is van een ongerechtvaardigd onderscheid?


6
Bent u van mening dat de huidige uitvoeringspraktijk van artikel 11 van de Leerplichtwet dienstbaar is aan de integratie van allochtone leerlingen, nu er een bijzondere positie wordt gegeven aan allochtone leerlingen t.o.v. autochtone leerlingen?


7
Bent u bekend met het feit dat de hoofden van scholen of instellingen slechts kunnen toetsen of aan de formaliteit uit artikel 13 is voldaan en niet in de inhoud van het verzoek kunnen treden (marginale toetsing)?


8
Bent u van mening dat de marginale toetsing in de huidige tijd nog een adequaat middel is, gelet op de multi-confessionele samenstelling van de Nederlandse bevolking en de zeer grote aantallen beroepen op vrijstelling die dat met zich mee kan brengen?


9
Bent u van mening dat de artikelen 11 en 13 van de Leerplichtwet 1969 aan vernieuwing toe zijn?


1) Leerplichtwet 1969, art. 11 en 13