Politie Haaglanden

Extra persbericht 16 april

Den Haag, 16-04-2008

Nieuwe editie Politiepost huis-aan-huis verspreid Politie Haaglanden investeert in burgerparticipatie

Politie Haaglanden investeert verder in burgerparticipatie. Dat is goed terug te zien in de jongste uitgave van het halfjaarlijkse huis-aan-huisblad Politiepost. Deze editie van de krant staat in het teken van de samenwerking tussen burgers en politie en verschijnt in een oplage van 503.000 stuks.

De politiepost besteedt aandacht aan (pilot-)projecten als SMS-alert, Burgernet, het JongerenToezichtTeam, Community Policing en Burgers in het Blauw. Johan Bodrij, programmamanager burgerparticipatie, introduceert in de Politiepost de nieuwste website van het korps Haaglanden; www.onzewijkveilig.nu. We willen contact maken met de bewoners; niet alleen informatie geven, maar ook halen. De site gaat binnen enkele maanden inwoners in Wassenaar en Loosduinen informeren en aanmoedigen te melden wat ze zien en horen. Door samenwerking met de burger wil ons korps misdrijven voorkomen. We willen bewoners helpen hun wijk zelf veilig te houden, aldus Bodrij.

Burger wil helpen bij aanpak overlast en misdaad Een groeiend aantal burgers wil meehelpen bij het aanpakken van criminaliteit en overlast. De overheid moet hier beter dan tot nu toe op inspelen, meent een meerderheid van de bevolking. Uit onderzoek van bureau Trendbox (februari 2008) blijkt dat slecht tien procent van de Nederlandse bevolking vindt dat de overheid burgers voldoende in staat stelt mee te helpen bij de aanpak van overlast en criminaliteit. 41 procent meent dat de overheid dit enigszins doet. Bijna negen op de tien Nederlanders (86 procent) meent dat burgers een verantwoordelijkheid hebben bij het aanpakken van crimineel gedrag en overlast. Van de mannen ziet 87 procent dat als burgerplicht, van de vrouwen 84 procent.

De uitkomsten van dit publieksonderzoek bevestigen de richting die het korps Haaglanden is ingeslagen. Burgerparticipatie en actieve wederkerigheid hebben een belangrijke plaats gekregen in de visie voor de komende jaren. Het korps is door middel van tal projecten bezig om de relatie en de samenwerking met partners - en dus ook met burgers - op een hoger niveau te tillen. Uiterlijk 25 april moeten alle bewoners in de regio de nieuwe Politiepost hebben ontvangen.