Persbericht

16 april, 2008

PC Tools zet vraagtekens bij lijst belangrijkste bedreigingen ~ lijst geeft bedreigingen onjuist weer en biedt de consument geen goed overzicht ~

PC Tools, leverancier van beveiligingssoftware, geeft aan dat de huidige lijst van belangrijkste bedreigingen geen accuraat beeld schetst van de werkelijkheid. De lijst - samengesteld door verschillende leveranciers van beveiligingssoftware - geeft alleen het aantal bedreigingen weer en niet het gevaar dat ze daadwerkelijk leveren voor de consument. PC Tools stelt dat deze lijst de ernst van de bedreigingen niet correct weergeeft en dat het geen toegevoegde waarde biedt voor de beveiligingsindustrie en de consument.

Het analyseren van bedreigingen is erg complex. Voorheen was alleen het aantal aanvallen al een indicator, maar dat zegt niet meer voldoende. PC Tools heeft daarom drie parameters vastgesteld die naast het aantal bedreigingen belangrijk zijn om het gevaar van een aanval vast te stellen:


* De complexiteit van de bedreiging: hoe lastig is het voor analisten en antivirus-software om deze installatie te ontdekken en verwijderen?
* Aanpassingsvermogen bij nieuwe technieken en snelheid waarmee de aanval opgespoord wordt
* Hoe gevaarlijk de dreiging is voor de ontvanger en wat voor kwaadaardige software hij met zich meedraagt

Uit onderzoek van PC Tools blijkt dat gebruikers vaak worden geïnfecteerd door lekken in hun computersysteem, hoewel hier vaak al jaren geleden patches voor op de markt zijn gebracht. Op deze manier kunnen zeer verouderde virussen en malware zelfs nu nog computers binnendringen. Dit is een teken dat gebruikers hun pc nog steeds niet voldoende updaten, waardoor deze opnieuw geïnfecteerd kunnen worden.

PC Tools ziet dat de nieuwe generatie malware - malware 2.0 - veel gecompliceerder is dan de oude. Hier moet de lijst van belangrijkste bedreigingen op aangepast worden. Het bedreigingslandschap wordt niet correct weergegeven, consumenten ontvangen geen informatie over hoe ze hun pc het beste kunnen beschermen en veel leveranciers geven de lijst slechts maandelijks uit.

Het advies van PC Tools is om op regelmatige basis een nieuwe lijst van bedreigingen uit te geven en aan te geven waar de gebruiker daadwerkelijk gevaar voor loopt. Op deze manier wordt de consument voorzien van relevante informatie en kan hij zijn computer voortaan goed beschermen tegen de laatste bedreigingen.

(362 woorden)