Eendenkroos van last naar lust?!

16 apr 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Het verwerken van eendenkroos tot veevoer biedt een scala van toekomstige mogelijkheden. Door eendenkroos te oogsten uit sloten en grote watergangen wordt de eutrofiëring beperkt en zal de waterkwaliteit verbeteren. Daarnaast biedt het verwerken van kroos de mogelijkheden om waardevolle nutriënten te benutten en te verwerken tot veevoer.
Deze conclusie werd door de aanwezigen op de themabijeenkomst âEendenkroos van last naar lust?!â, die op 15 april op Praktijkcentrum Zegveld gehouden werd, gedeeld. Diverse rundveemengvoeders met daarin verwerkt minimaal 7% tot maximaal 96 % eendenkroos waren het harde bewijs dat eendenkroos te verwerken is tot smakelijke rundveevoeders. Ook de voerderwaarde en de verontreiniging met zware metalen zijn onderzocht en de uitkomsten zijn positief.
Gebleken is dat eendenkroos kan wedijveren met anderen eiwitbronnen als bierbostel en raapschroot.
Belangrijk aandachtspunt en belangrijk voor een bredere duurzame commerciële toepassing is het verminderen van de droogkosten en het verbeteren van de oogstefficiëntie. Mogelijke dat een automatische kroosoogster (zie foto) daar een oplossing voor biedt. Een ander interessant spoor om te verkennen is oogst en verwerking (voordrogen) op de boerderij en vervolgens in te kuilen.

Contact
Gertjan Holshof
Tel. 0320 - 293 457
gertjan.holfshof@wur.nl