Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Beeldkwaliteitplan Centrum Maarn naar gemeenteraad

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 15 april het Beeldkwaliteitplan Centrum Maarn met een aanvullende notitie behandeld. Het plan gaat met de inspraaknota naar de commissie Ruimte en wordt op 5 juni besproken in de gemeenteraad. De commissie Ruimte heeft de stukken al eerder behandeld op 12 februari.

Tijdens deze vergadering hebben diverse insprekers hun zienswijzen toegelicht. De reactie van de commissie op het plan was uiteindelijk negatief. Wethouder Waltmann heeft daarop het plan teruggenomen. Vervolgens is onderzocht hoe aan de wensen van de insprekers en de commissie tegemoet kan worden gekomen.

Hiervoor zijn de volgende punten opnieuw bekeken:
* overzicht besluitvorming

* actualisatie winkelbehoefte

* onvolkomenheden inspraaknota

* vermindering van de massa en aansluiting op de omgeving
* hoogteaccent op de hoek

De huidige plannen zijn gestoeld op een raadsbesluit van de voormalige gemeente Maarn (mei 2005).
De trapsgewijze opbouw van de nieuwbouw met een hoogteaccent op de hoek is conform variant C van het Centrumplan uit 2005. Om toch door te kunnen gaan met de vernieuwing van het centrum en verder tegemoet te komen aan de inspraakreacties is het Beeldkwaliteitplan voorzien van een aanvullende notitie. Deze zogenoemde oplegnotitie is een verfijning van het Beeldkwaliteitplan. De belangrijkste punten uit de oplegnotitie zijn:

* weergave footprint van de toekomstige bebouwing (o.a. verspringing rooilijn)

* verfijning trapsgewijze opbouw conform Variant C (o.a. verspringing hoogte)

* gedeeltelijk een verlaging van de nokhoogte van 13 (alleen accent) naar resp. 12 en 11 meter

* volwaardige en zichtbare kap heeft de voorkeur ten opzichte van een flauwe kap

Ontwikkelaar OVOM bv is al geruime tijd bezig het bouwplan verder te concretiseren op basis van de positieve uitspraak van het college in januari 2007. De oplegnotitie heeft tot gevolg dat het gebouw kleiner wordt.
Alle betrokkenen en belangstellenden ontvangen binnenkort een nieuwsbrief van de gemeente en de ontwikkelaar met de stand van zaken en een uitnodiging voor een informatieavond waarin de vervolgprocedure (ontwikkeling bouwplan en vrijstellingsprocedure) wordt toegelicht.

Na instemming in de gemeenteraad in juni wordt via een publicatie in Gemeentenieuws in De Kaap/Stichtse Courant en op de gemeentelijke website bekend gemaakt dat het Beeldkwaliteitplan is vastgesteld. Vanzelfsprekend wordt het bouwplan, na vaststelling door de gemeenteraad, getoetst aan het welstandskader bestaande uit het Beeldkwaliteitplan en de oplegnotitie.

Meer informatie over het Beeldkwaliteitplan Centrum Maarn is te vinden op de gemeentelijke website onder actueel, projecten.

Laatst gewijzigd: 16 april 2008