KPMG


Overheid loopt achter bij aanpak vergrijzing

16 april 2008

16|04|08 - De publieke sector loopt ruim achter op het bedrijfsleven bij de aanpak van de vergrijzing. Dit blijkt uit de Vergrijzingsmonitor, een jaarlijks onderzoek van Kluwer, KPMG en Randstad.

Vergeleken met het bedrijfsleven vormt de vergrijzing van het personeel niet alleen een groter probleem, de overheid neemt bovendien veel minder maatregelen om problemen als gevolg van de uitstroom van oudere werknemers te voorkomen.

Vergeleken met het bedrijfsleven loopt de overheid ook ruim achter met de invoering van leeftijdsbewust personeelsbeleid en worden de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt veel minder vaak aan het strategische personeelsbeleid gekoppeld. In de slag op de arbeidsmarkt opereert de publieke sector bovendien vaak traditioneel, waardoor de wervingsachterstand op het bedrijfsleven groot is. Ook als het gaat om het delen en het behoud van kennis loopt de overheid achter op het bedrijfsleven.

Dit blijkt uit de Vergrijzingsmonitor, een jaarlijks onderzoek van Kluwer, KPMG en Randstad naar de vergrijzing in de publieke sector, de financiële dienstverlening, de energiesector en de industrie.

Ruim 60% van de organisaties in de publieke sector verwacht problemen binnen het personeelsbestand als gevolg van de vergrijzing. Het verlies van kennis wordt als het grootste probleem ervaren. Daarnaast zien zij de uitstroom van jongere werknemers, de doorstroom van medewerkers en de uitstroom en de motivatie van oudere werknemers als belangrijke problemen. Hoewel de overheid de problemen als gevolg van de vergrijzing serieuzer lijkt te nemen dan vorig jaar, leidt dit nog niet tot concrete maatregelen. Dit uit zich vooral in leeftijdsbewust personeelsbeleid. Het onderwerp staat weliswaar vaker op de agenda, maar het aantal organisaties dat leeftijdsbewust personeelsbeleid heeft ingevoerd is met 13% niet groter dan vorig jaar.

Volgens een meerderheid van de overheidsinstellingen moet het antwoord op de vergrijzing in eerste instantie komen uit verdergaande investeringen in het zittende personeel en vergroting van de inzetbaarheid van oudere werknemers. Men is zich ervan bewust dat het probleem zich niet vanzelf oplost omdat de komende jaren met minder mensen gewerkt moet worden. De publieke sector ziet de vergrijzing overigens niet alleen als een bedreiging, maar ook als een kans", constateren Kluwer, KPMG en Randstad. "De vergrijzing van het personeelsbestand zorgt voor meer ervaring en kennis in de organisatie, biedt de mogelijkheid om oudere werknemers in te zetten als mentor of coach en zorgt bovendien voor de instroom van nieuwe medewerkers in de organisatie. De publieke sector realiseert zich dat hiervoor meer middelen nodig zijn dan vorig jaar en dat complexere oplossingen niet geschuwd dienen te worden, zoals het inzetten van deeltijdwerkers, samenwerking met externe partijen en demotie voor ouderen als mogelijkheid in CAO's."

Van de onderzochte sectoren verwacht de financiële dienstverlening de minste problemen van de vergrijzing. Deze sector kampt echter met een ander probleem, het vinden van voldoende personeel. Het verlies van kennis wordt door alle sectoren als het belangrijkste probleem van de vergrijzing gezien. Hierbij gaat het met name om vakinhoudelijke kennis die volgens de onderzochte sectoren moeilijk te ontsluiten is en niet altijd te traceren is. Vooral in de publieke sector ontbreekt het beeld waar specifieke kennis is ondergebracht. En waar in het bedrijfsleven het belonen van kennisdeling als min of meer vanzelfsprekend wordt ervaren, blijkt in de publieke sector niet meer dan 20% van de organisaties een dergelijk systeem te hanteren.

Voor het downloaden van het rapport, klikt u hier.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.