Provincie Limburg

Persberichten

Provincie Limburg ondersteunt invoering Nanotechnologie Nanotechnologie belangrijk voor economie en onderwijs

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot cofinanciering voor de oprichting van NanoHouse, een expertisecentrum gericht op verspreiding van kennis- en toepassingsmogelijkheden van nanotechnologie. Nanotechnologie is een verzamelnaam voor velerlei toepassingen die zich op het kleinste materieniveau bevinden (niveau atomen, moleculen). Het gaat in totaal om een financieringsbijdrage van 160.000,-.

Met NanoHouse wordt een basis gelegd voor een euregionale structuur van samenwerking tussen de kennisinstellingen in Limburg en de euregio (o.a. RWTH) en het bedrijfsleven in de Euregio. Hierbij staat de kennisuitwisseling over de toepassingsmogelijkheden van nanotechnologie centraal. Daarnaast zal NanoHouse de ontwikkeling van lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs ondersteunen om nanotechnologie te promoten. De Provincie ondersteunt dit initiatief omdat ze het Limburgse bedrijfsleven wil ondersteunen bij het zich eigen maken van de allermodernste technologieën.

De activiteiten van NanoHouse passen in de uitvoering van de Versnellingsagenda en de programmas Innoveren in Limburg en 'Investeren in mensen'. De oprichting van NanoHouse wordt gefinancierd vanuit de beide provinciale programma's. Naast de Provincie Limburg ondersteunen Technocentrum Zuid-Limburg, het landelijk project Betatechniek van het Ministerie van OC&W, DSM en Sabic het project. Een voorbeeld van het voordeel van het toepassen van nanotechnologie is dat men met behulp van nanotechnologie autoruiten zo glad kan maken dat het regenwater er zonder sporen achter te laten afloopt.

16-4-2008 11:10