Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 16 april 2008 1 brief van CBR Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/3128 - Onderwerp
CBR en bloedtest

Geachte voorzitter,

Hiermee antwoord ik op het verzoek van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat om een reactie te geven op het bericht in NRC Handelsblad van 22 maart over de bloedtest die door het CBR wordt gebruikt om alcoholmisbruik aan te tonen.

Om ernstig alcoholmisbruik vast te stellen bij een betrokkene laat het CBR een medisch psychiatrisch onderzoek uitvoeren door een psychiater. Dit gebeurt onder andere nadat betrokkene met een promillage van meer dan 1,8 (afhankelijk van geslacht en gewicht: omstreeks tien à 12 consumpties in korte tijd) achter het stuur is aangehouden en door de politie bij het CBR gemeld. Voor de beginnende bestuurder ligt deze grens op 1,3 promille.

Dit onderzoek omvat een lichamelijk onderzoek, een psychiatrisch onderzoek, ook de voorgeschiedenis wordt daarbij in ogenschouw genomen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt naast een aantal andere tests, gebruik gemaakt van een test die het CDT in bloed bepaalt. Deze CDT bepaling vindt plaats met behulp van de zogenaamde Axis-Shield- methode. Een waarde boven de 2,6% is gedefinieerd als afwijkend verhoogd. Op basis van alle voornoemde gegevens wordt door het CBR een beslissing genomen of betrokkene nog geschikt is om een motorrijtuig te besturen.

Het verwijt dat het CBR in NRC Handelsblad wordt gemaakt is dat deze methode niet alleen gebruikt mag worden omdat:

1. 5% van de mensen om onverklaarbare reden een waarde hoger dan 2,6 heeft;
2. er rekening gehouden moet worden met statistische meetfouten.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/3128

Het CBR heeft zich over de CDT bepaling steeds laten voorlichten door de voorzitter van het "Deskundigenpanel laboratoriumdiagnostiek ten behoeve van rijbewijskeuringen" over het gebruik van de verschillende testen. Deze heeft geadviseerd door te gaan met het gebruik van de Axis-Shield test, waarbij wel de aanvullende eisen aan de laboratoria zouden moeten worden opgelegd. Het gaat hier om:
a. een duplo-bepaling, waarbij de resultaten van twee metingen niet teveel van elkaar mogen afwijken;
b. bewaren van bloed voor contra-expertise; c. meedoen aan kwaliteitsrondes en accreditatie en d. werken via een protocol.
Het CBR heeft op 12 maart 2007 alle laboratoria aangeschreven en hen een vragenlijst voorgelegd met het verzoek om deze in te vullen om zo na te gaan in hoeverre de Nederlandse laboratoria voldoen aan de aanbevelingen van de bovengenoemde adviesgroep (zie hiervoor de bijlage bij deze brief). Op grond van de resultaten van deze vragenlijst zijn vervolgens de laboratoria beoordeeld en hebben zij te horen gekregen of er al of niet van hun diensten gebruik zal worden blijven gemaakt. Er zijn dus in het geheel geen aanwijzingen dat de feiten over het onjuiste gebruik van de bloedtest in het artikel in NRC Handelsblad waar zijn.

De in het artikel genoemde HPLC test wordt door het CBR in sommige gevallen wel geaccepteerd als referentiemethode voor contra-expertise, maar is (nog niet) niet standaard opgenomen door het CBR.
Over de toepassing van deze test lopen de meningen van de deskundigen nog uiteen. Het CBR is hierover wel in gesprek met de deskundigen van bovengenoemd panel.

Overigens adviseert het CBR al jaren aan de keurende psychiaters om bij hun overwegingen om wel of niet tot het oordeel alcoholmisbruik te komen alle CDT uitslagen tussen 2,6% en 2,9% met voorzichtigheid te interpreteren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---