Gemeente Rotterdam

Afspraken op lokaal niveau zetten arbeidsmarkt in beweging.

De Werktop die 15 april in Rotterdam werd gehouden was een succes. Werkgevers, werknemersorganisaties en gemeente maakten met elkaar afspraken om 1000 mensen aan het werk te krijgen. Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) prees tijdens de top de Rotterdamse partijen voor hun gezamenlijke inzet: 'De arbeidsmarkt is vooral een lokale markt. Op dat niveau moet je dus afspraken maken. Rotterdam zet de arbeidsmarkt in beweging.'

Vacatures
Aanleiding voor de Werktop was het manifest: 'Kansen voor de Rotterdamse arbeidsmarkt', dat in juni 2007 werd gepresenteerd door VNO-NCW en Yacht. Hierin bepleitten zij een Rotterdamse aanpak van de arbeidsmarkt en onderstreepten het belang van de inzet van werkgevers hierbij. In de Creative Factory in de Maassilo waren op dinsdag 15 april circa 200 mensen bijeen. De aanwezige werkgevers vertegenwoordigden met elkaar 2750 openstaande vacatures. Er werden deals gesloten om direct ca 1000 mensen extra aan het werkt te krijgen.

Doorstroming
Tijdens de top werden concrete afspraken gemaakt met werkgevers. Er komt een opleiding voor steigerbouwers, speciale trajecten voor 45+ers en er worden meer banen gecreëerd voor mensen met een lage opleiding (mbo niveau 1 en 2), met name in de zorg. Ook wordt de doorstroming van mensen met een lage opleiding bevorderd door ze op te leiden naar een hoger niveau, waarmee er ook weer plek komt voor instroom aan de onderkant.
De gemeente draagt bij wijze van experiment bij aan de opleidingskosten van de eerste groep cursisten.

Onderwijs en bedrijfsleven
Tevens werden afspraken gemaakt om het onderwijs beter aan te laten sluiten op wat er van het bedrijfsleven wordt gevraagd. Het bedrijfsleven moet aan de slag met een gericht HRM beleid en de gemeente moet duidelijker communiceren naar ondernemers wat ze te bieden heeft aan ondersteuning. De Werktop wordt een jaarlijks terugkerend fenomeen voor de regio Rotterdam.

Sociaal Programma
De Gemeente Rotterdam heeft als doelstelling binnen het Sociaal Programma om 20.000 Rotterdammers extra aan het werk te krijgen. Het Sociaal Programma moet leiden tot een onomkeerbare trendbreuk: het gemiddeld opleidingsniveau en inkomen van Rotterdammers gaat omhoog en meer Rotterdammers beheersen de Nederlandse taal, zijn maatschappelijk actief en hebben betaald werk.

Bron: Bestuursdienst, 16-04-2008