Time : 10:43:00
Date : 16 April 2008
Sender Name: Xylowatt

XYLOWATT verdubbelt zijn kapitaal door ¤ 2,6 M in te zamelen voor de financiering van zijn groei. Olivier Lefebvre wordt voorzitter van de Raad van Bestuur Charleroi, 11/04/2008
XYLOWATT versterkt zijn Europese leiderschap in de productietechnologieën voor duurzame energie, afkomstig uit biomassa.

Het bedrijf XYLOWATT heeft zonet een kapitaalinzameling van ¤ 2,6 M afgerond, waardoor zijn kapitaal naar ¤ 5 M wordt opgetrokken. Deze kapitaalverhoging volgt op een periode waarin het bedrijf intens al zijn middelen heeft ingezet op de ontwikkeling van de vergassingstechnologie van biomassa, met het ontwerp van een nieuwe reactor, NOTAR, als gevolg. Dit resultaat is een beslissende stap in de beheersing van de teerproblematiek en maakt XYLOWATT een onmisbare speler in de verwezenlijking van de productiedoelstellingen voor duurzame energie die België en de Europese Unie hebben vastgelegd. Dit biedt dus heel aanmoedigende perspectieven voor de commercialisering op de Europese markten van groene energie en op de markten voor toegang tot energie in ontwikkelingslanden en in opkomende landen.

Het ingezamelde kapitaal zal hoofdzakelijk gebruikt worden voor de ondersteuning van de commercialisering via de creatie van een projectfinancieringsfiliaal en voor de voortzetting van de innovatie, meer bepaald op het gebied van de diversificatie van de biomassa's die als bron van duurzame energie gebruikt kunnen worden.

Twee nieuwe investeerders zijn partners van XYLOWATT geworden om actief te kunnen meewerken aan de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf:

- Het Bams Angel Fund (BAF) en zijn co-investeerders, die hun deskundigheid in de sector van de duurzame energie of in de onderhandeling van internationale contracten kunnen aanbrengen.
- De Hamon-groep, globale speler in het domein van engineering en aanbesteding (engineering, constructie en projectbeheer) die zijn kennis van zaken op het gebied van industrialisering, projectmanagement en internationale netwerken zal aanbrengen.

De historische investeerders van XYLOWATT hebben ook aan deze kapitaalverhoging deelgenomen: de coöperatieve vereniging, ENERGETHICS, groepeert de oprichters, een deel van het management en de particuliere technologiesponsors; SOPARTEC, het technologietransferbedrijf van de UCL; VIVES, het startkapitaalfonds en het S-Power Invest-fonds, filiaal van de intercommunale vennootschap, SEDILEC.

De Raad van bestuur van XYLOWATT wordt versterkt. Vanaf heden zal deze voorgezeten woorden door Olivier Lefebvre, Président Honoraire van Euronext Brussels. Deze laatste verklaarde : "XYLOWATT is een van de meest beloftevolle bedrijven in de materie van hernieuwbare energie in België. Dankzij haar technologische beheersing en dankzij de steun van haar nieuwe aandeelhouders en partners, zal XYLOWATT kunnen overgaan van een fase van technologische maturiteit naar deze van van een commerciele ontwikkeling in België en in het buitenland."

Over XYLOWATT

XYLOWATT, spin-off van de Université Catholique de Louvain, is een industrieel bedrijf voor technologische innovatie dat sinds 2001 industriële installaties ontwikkelt, produceert, installeert en exploiteert voor warmtekrachtkoppeling door de vergassing van hout. Het bedrijf telt momenteel een twintigtal werknemers en het team zal op korte termijn nog verdubbelen. XYLOWATT heeft al zeven installaties verkocht, waarvan vier aan ELECTRABEL, één aan de gemeente Gedinne en één aan de stad Doornik.

Onlangs is er ook een contract voor een centrale in Duitsland afgesloten. Het krachtbereik van de projecten van XYLOWATT schommelt tussen 300 kWe en 10 MWe. Binnen dit bereik is de energetische efficiëntie van warmtekrachtkoppeling door vergassing van biomassa superieur ten opzichte van elke andere technologie voor elektriciteitsproductie. Bij warmtekrachtkoppeling door vergassing kunnen de biomassa's met verontreinigende stoffen, meer bepaald houtafval, heel efficiënt verwerkt worden.

Over de aandeelhouders van XYLOWATT

BAMS ANGELS FUND is een innoverend beleggingsfonds dat 30 Business Angels (BA's) en institutionele investeerders groepeert (ING, Nivelinvest, de Colruyt-groep, het Participatiefonds). Deze investeerders hebben hun krachten gebundeld om belangrijke financiële, studie- en actiemiddelen te kunnen inzetten en tegelijkertijd een groot deel persoonlijk initiatief en medezeggenschap te behouden, zodat zij de bedrijven van de portefeuille direct kunnen bijstaan.
www.angelsfund.be

Energethics C.V.: deze coöperatieve vereniging groepeert de oprichters van het XYLOWATT-project. Haar belangrijkste doelstelling is de bevordering van de activiteiten in het domein van de duurzame energie. Zij besteedt vooral aandacht aan de waarden van de duurzame ontwikkeling.
www.energethics.be

Hamon: de Hamon-groep is een globale speler in het domein van engineering en aanbesteding (engineering, constructie en projectbeheer). De groep ontwerpt, vervaardigt sleutelonderdelen voor, installeert en onderhoudt koelsystemen, warmtewisselaars, luchtzuiveringssystemen en schoorstenen, bestemd voor de elektriciteitsproductie-, petroleum- en aardgassectoren en voor sommige andere zwaardere industriesectoren, zoals de metallurgie, de glasverwerking en de chemie.
www.hamon.com

S-Power Invest: deze naamloze vennootschap is een filiaal van de pure financieringsintercommunale, SEDIFIN, die de financiële bijdragen van de lokale overheid van Waals-Brabant in de energiesector beheert. SEDIFIN POWER INVEST is in 2006 opgericht met de bedoeling om risicokapitaalactiviteiten in de sector van de nieuwe energietechnologieën te ontwikkelen. De vennootschap bevordert alle activiteiten op het gebied van energie, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, energiebesparingen en, meer in het algemeen, diensten aan publiekrechtelijke lichamen.

Sopartec nv is het investerings- en technologietransferbedrijf van de Université catholique de Louvain (UCL). In samenwerking met de Administration de la Recherche van de UCL is Sopartec nv belast met het beheer en de valorisatie van de intellectuele eigendom van de universiteit. Sopartec nv helpt de projectdrager in de incubatiefase: overdracht van de intellectuele eigendom, opvolging van de programma's "First Spin-Off" en "Spin-Off in Brussels", hulp bij het redigeren van het bedrijfsplan, zoeken naar financiering, juridisch advies, hulp bij het samenstellen van het team. Sopartec nv heeft meegewerkt aan de creatie van 40 spin-offs en heeft in 25 spin-offs geïnvesteerd - Ion Beam Application (IBA), I.R.I.S.-groep en Telemis. www.sopartec.com

Start-It: deze Waalse risicokapitaalbeheerder investeert in innoverende spitstechnologiebedrijven met een opvallend groeipotentieel. Dit fonds is in september 1999 opgericht op het initiatief van de UWE (Union Wallonne des Entreprises) en de SRIW (Société Régionale d'Investissement de Wallonie). Het fonds wordt gefinancierd door Belgische industriële en financiële bedrijven. www.start-it.be

Vives Fund nv: is een startkapitaalfonds van ¤ 15 M dat gefinancierd wordt door het EIF, KBC, Fortis, Sofina, Start-up en Sopartec. Vives stimuleert de creatie en de groei van spin-offs en investeert in bestaande technologische bedrijven waarmee een strategische band met de universiteit gecreëerd kan worden. Het Vives-fonds wordt beheerd door Sopartec.
www.vivesfund.com

Meer informatie?

XYLOWATT nv
Gilles BARCHMAN, CEO
30, rue Thomas Bonehill - 6030 Charleroi - BELGIË
Tel.: +32 71 606 800 - Fax: +32 71 471 214
barchman@xylowatt.com
www.xylowatt.com