PvdA Europees parlement


Voorzichtig met biobrandstoffen

16 april 2008

De EU moet voorzichtig zijn met het stimuleren van biobrandstoffen en goed luisteren naar de waarschuwingen van wetenschappers. Deze boodschap brengt PvdA-europarlementariër Dorette Corbey als rapporteur op de brandstofrichtlijn samen met twee collega's in een brief over aan de voorzitter van de Europese Commissie Barroso. "Als we ons beleid voor biobrandstoffen nu niet goed op de rails zetten krijgen we later grote spijt", aldus Corbey.

De Europese Commissie wil dat in 2020 10 procent van alle transportbrandstoffen bestaat uit biobrandstoffen. Steeds meer wetenschappers zetten echter vraagtekens bij de inzet van biobrandstoffen. Die zouden nauwelijks klimaatwinst opleveren, leiden tot de kap van tropische bossen en dragen bij tot de stijgende voedselprijzen. Corbey wijst Barroso in haar brief er op dat zelfs de eigen EU-adviseurs van het Europees Milieubureau delen in de twijfels. Ze vraagt daarom of "de Commissie gezien alle twijfels reden ziet de doelstelling voor biobrandstoffen te herzien".

"Natuurlijk kunnen biobrandstoffen een heel positieve rol spelen, maar dan moeten we wel het kaf van het koren scheiden, we moeten kiezen voor efficiënte biobrandstoffen die een veel kleinere impact hebben op voedselprijzen en niet leiden tot de kap van oerwouden", aldus Corbey, "Als we milieubewust willen handelen dan is het aandeel van 10 procent biobrandstof te veel en kunnen we beter inzetten op een lager percentage."