RET

Onderzoek beveiliging OV-chipkaart i.o.v. staatsecretaris

Woensdag 16 april
Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) heeft het TNO-onderzoek naar de beveiliging van de OV-chipkaart laten toetsen door de Royal Holloway University of Londen (RHUL). De universiteit onderschrijft de conclusie van TNO van enige weken geleden dat de chip in de kaart op termijn moet worden vervangen. Voor de reiziger zijn er op dit moment geen financiële risico's, bevestigt ook dit onderzoek. "Reizen met de OV-chipkaart is dus nog steeds veilig voor de klant. En daar gaat het om!", aldus Pedro Peters, algemeen directeur RET.

Nu geen gevolgen reiziger

De RHUL onderschrijft de conclusie van TNO dat privacygegevens van reizigers niet in het geding zijn. Ook is de mogelijke individuele schade voor kaarthouders beperkt; zij lopen geen financieel risico. Hun saldo zou gekopieerd kunnen worden, maar verdwijnt daarmee niet van de eigen kaart. Zelfs al zou dit wel het geval zijn dan wordt dat vergoed door TLS. Er is dus geen risico bij de klant zelf. Op dit moment is fraude door criminelen trouwens niet interessant, stelt het onderzoek. Pedro Peters: "Natuurlijk is het vervelend dat de kaart is gekraakt, maar door samen te werken kunnen we een nog betere, veiligere kaart ontwikkelen. Bovendien is er tot op de dag van vandaag nog geen enkel geval van fraude met de OV-chipkaart bekend. De kaart is in de praktijk nog steeds veilig. Wat we nog wel eens vergeten is dat de OV-chipkaart dus nog steeds veel minder fraudegevoelig is dan de wel vaak vervalste strippenkaart."

Vervolg

TLS werkt naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van TNO scenario's uit om op termijn over te gaan op een nieuwe generatie chipkaart. Huizinga wil nu van TLS en de OV-bedrijven weten wat zij van het RHUL-onderzoek vinden en hoe zij gelet op de conclusies en aanbevelingen het vervolgtraject inplannen. TLS en de OV-bedrijven bestuderen nu het onderzoeksrapport en de eventuele gevolgen. "We denken er niet over om met de invoering te stoppen. Met de OV-chipkaart als sleutel voor de poortjes moet het zwartrijden teruggebracht worden en dit komt de veiligheid ten goede. Dit zullen we natuurlijk voortzetten. Ik ben blij dat uit het nieuwe onderzoek geen nieuwe vervelende feiten blijken", aldus Pedro Peters.
---