Politie ontmantelt meerdere hennepplantages

Deventer, 16-04-2008 o De politie heeft dinsdag 15 en woensdag 16 april in samenwerking met Essent en de brandweer op meerdere adressen in Deventer hennepkwekerijen ontmanteld. In totaal werden er 942 planten vernietigd. Ook de bij de kweek gebruikte apparatuur werd in beslag genomen en vernietigd.

Dinsdag 15 april werden twee woningen aan de Diepenveenseweg bezocht. Op het eerste adres werd een kwekerij met 136 planten aangetroffen in een keldertje. Op het tweede adres waren drie zolderkamers in gebruik als plantage. Daar werden 441 planten geteld.

In een flat aan de Nijhoffgaarde bestond de kwekerij uit 356 planten. Een tweede plantage in een andere kamer was net geoogst. Hier moeten zon 136 hennepplanten hebben gestaan. In een woning aan de Havezatelaan trof de politie alleen nog de apparatuur aan die nodig is voor het kweken van hennep. De planten waren inmiddels geoogst.

Op woensdag 16 april werd aan de Lingestraat een kwekerij in aanbouw ontmanteld en in een berging aan de Graaf Reinoldstraat vond de politie een lege plantage. Ook hier waren de planten net geoogst.

Er werden gedurende de hennepdagen drie verdachten op heterdaad aangehouden: een 23-jarige man uit Apeldoorn en twee mannen uit Deventer (22 en 60). In drie gevallen was er sprake van diefstal stroom. De eigenaren van de kwekerijen waar geoogst is, kunnen naast een proces-verbaal en/of een dagvaarding een extra boete verwachten, omdat zij financieel voordeel hebben genoten van de kweek. De overige verdachten die nog niet zijn gehoord zullen worden ontboden op het bureau of buiten heterdaad aangehouden.