Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 16 april: persberichten

16-4-2008 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van B&W van 15 april.

Thuis onderzoek doen naar je stamboom

De gemeente Delfzijl gaat samen met Groninger Archieven alle openbare akten van de burgerlijk stand digitaliseren. De akten worden gepubliceerd op de website www.allegroningers.nl en gekoppeld aan www.genlias.nl en zijn voor iedereen toegankelijk. Het college stelt hiervoor 4700 euro beschikbaar.

Het aantal openbare akten van Delfzijl wordt door Groninger Archieven geschat op 55.624. Een geboorteakte is na 100 jaar openbaar, een huwelijksakte na 75 jaar, en een overlijdensakte na 50 jaar. De digitale akten zijn ook voor de gemeente beschikbaar. Het is de bedoeling alle akten in 2008 te scannen.

Gemeente Delfzijl ondertekent convenant Wonen, Welzijn en Zorg

Het college gaat vanmiddag op Landgoed Ekenstein in Appingedam het convenant Wonen, Welzijn en Zorg 2008-2011 ondertekenen ter afsluiting van de in 2006 gestarte pilot Wonen, Welzijn, Zorg Landelijk Gebied. Het convenant wordt door de provincie Groningen en alle Noord en Oost Groninger gemeenten ondertekend. Tegelijk wordt een regiorapport gepresenteerd dat onderdeel moet gaan uitmaken van het regionaal woon- en voorzieningenbeleid dat in Eemsdelta-verband ontwikkeld gaat worden.

Het doel hiervan is de leefkwaliteit op het platteland, de dorpen en het stedelijk gebied op een hoog niveau te houden.

Concreet betekent dit het opstellen van een nieuw en gemeenschappelijk woningmarktbeleid en het ontwikkelen van een gemeenschappelijke visie voor de toekomstige voorzieningenstructuur. Verder gaat Delfzijl samen met de gemeenten Bellingwedde, De Marne en Pekela een pilot starten hoe bestaande woningen op een efficiënte wijze kunnen worden aangepast, zodat ouder wordende bewoners langer in een woning kunnen blijven wonen.

Overige berichten

Presentatie centrumplannen Delfzijl op 21 mei

Op woensdagavond 21 mei presenteren de recent geselecteerde architectenbureaus Karres en Brands uit Hilversum, Landlab uit Arnhem en Next architecten uit Amsterdam in het Cultureel Centrum de Molenberg in Delfzijl aan de inwoners van Delfzijl hun eerste voorstellen voor de inrichting van het centrum. De architecten hebben als opdracht meegekregen om een aanzet te maken voor een Masterplan Openbare Ruimte voor de kern Delfzijl en deze aanzet te vertalen in een concreet ontwerp voor een specifiek deelgebied.

Programma

Op 21 mei ziet het programma er als volgt uit:

Vanaf 19.00 uur is de zaal open. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur en bestaat uit de onderdelen: welkom, korte presentaties van de drie bureaus, gelegenheid tot het stellen van vragen, pauze, inloopmarkt in een andere zaal.

Publicatie

Tijdens de informatieavond, maar ook daarna kan men een reactie op de drie uitwerkingen geven. Dit kan vanaf 22 mei via de website www.delfzijl.nl en www.wonenindelfzijl.nl. Voor mensen die niet over internet beschikken, is er de mogelijkheid een formulier in te vullen in het informatiecentrum in de gemeente Delfzijl. Daar is ook nadere informatie beschikbaar. De uiterlijke termijn van reactie is 6 juni 2008.

Procedure

De reacties worden meegenomen in de klankbordgroep voor het centrum. Deze klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de handelsvereniging, de bewonerscommissie Centrum, Groningen Seaports, SBE en Acantus. Samen met het supervisieteam zal een advies worden uitgebracht aan de stuurgroep Centrum. De stuurgroep Centrum zal een definitief besluit nemen.

Het ligt in de bedoeling om dit najaar te starten met de uitvoering van een van de eerste deelgebieden.

Kranslegging verzetsmonument 't Zwaantje

Leerlingen van CBS De Zaaier leggen op 24 april rond 16.30 uur een krans bij het verzetsmonument t Zwaantje aan het Johan van den Kornputplein te Delfzijl.

Voorafgaand leidt de heer L.H. Veentjer, voormalig directeur van De Zaaier, een plechtigheid om 16.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Tijdens deze plechtigheid worden er toespraken gehouden door burgemeester mr. C.J.D. Waal en de heer O. Rinkema, voorzitter Werkgroep 4 mei. Door leerlingen van De Zaaier wordt een gedicht voorgedragen.

Het verzetsmonument t Zwaantje is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940, noodgedwongen door verraad in 1943 opgehouden te bestaan. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl. Ieder jaar organiseert één van hen de herdenking.