Staatssecretaris Bussemaker geeft aftrap van Zorg voor Beter On Tour

16/04/2008 14:57

Booij, Klusman en Van Bruggen

Persbericht

Staatssecretaris Bussemaker geeft de aftrap van Zorg voor Beter On Tour Duizenden zorgprofessionals uit heel Nederland werken aan een betere zorg

De kwaliteit en duurzaamheid van de zorg moet beter. Daarom slaan zorgprofessionals de handen ineen om oplossingen te vinden voor problemen als ondervoeding en doorligwonden. Zorg voor Beter is een meerjarige campagne voor vernieuwing en verbeteringen in de zorg. In 2008 gaat Zorg voor Beter On Tour, van Groningen tot Eindhoven en van Rotterdam tot Nijmegen. Staatssecretaris Bussemaker geeft op woensdag 23 april vanaf 9.00 uur in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam de aftrap tijdens de eerste Regionale Zorg voor Beter Dag.

Kwaliteitsverbetering in de zorg
De slechte verhalen over de zorg zijn alom bekend: ondervoeding in verzorgingshuizen, slecht verzorgde ouderen, te weinig aandacht voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is duidelijk dat er veranderingen nodig zijn in de care-sector. En daaraan wordt keihard gewerkt in talloze grote en kleine initiatieven.

Hoe voorkom je dat ouderen vallen? Hoe beperk je het risico op sexueel misbruik? Hoe verminder je de kans op ondervoeding? Oplossingen worden vaak gevonden op de werkvloer. Zo krijgen de ouderen in verpleeghuis De Poort in Amsterdam geen voorverpakt voedsel meer. Ze eten aan tafel; met servies, juskannen en een fles wijn. De bewoners eten weer met smaak en komen aan in gewicht. Het aantal valincidenten en doorligwonden neemt daardoor af, bovendien neemt het werkplezier van de verzorgenden toe.

Programma
Voorgaande jaren waren de landelijke Zorg voor Beter Dagen een groot succes. Dit jaar gaat de Zorg voor Beter Dag de regio's in met een breed programma. Naast staatssecretaris Bussemaker spreken in Amsterdam ook schrijvers Stella Braam (auteur Ik heb Alzheimer) en Sophie van der Stap (auteur Meisje met negen pruiken), TV-presentator Pim Veth interviewt de bezoekers, cabaretgroep Op Sterk Water treedt op en gespreksleider van de dag is Lennart Booij.

Tijdens de Regionale Zorg voor Beter Dagen wisselen duizenden verpleegkundigen, verzorgenden, kwaliteitsmedewerkers, cliëntvertegenwoordigers en managers van zorginstellingen ervaringen met elkaar uit over hoe kwalitatief hoogwaardige en duurzame zorg het best te bereiken is. Zo discussiëren bezoekers met elkaar tijdens de rondetafelgesprekken. Ook worden praktische trainingen gegeven over onderwerpen als: eten en drinken, dementie, valpreventie, arbeidsbesparing, het voorkomen van decubitus, zeggenschap en preventie van sexueel misbruik. Daarnaast zijn er speeddates, is er een schrijverscafé, briefgeheimen, een informatiemarkt en meer.

Meer informatie over Zorg voor Beter On Tour: www.zorgvoorbeter.nl/ontour http://www.zorgvoorbeter.nl/ontour.

Zorg voor Beter
Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts. Leren van elkaar staat centraal. Thema's die Zorg voor Beter aanpakt, zijn bijvoorbeeld valpreventie, medicatieveiligheid, arbeidsbesparende innovaties, zorg voor mensen met dementie, gedragsproblemen en eten en drinken.

Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Onder andere Vilans en TNO-Kwaliteit van Leven voeren uit. Meer dan 700 zorgorganisaties doen al mee.





http://www.zorgvoorbeter.nl/ontour.


Noot voor de redactie:


---

Noot voor de redactie,