Gemeente Enschede

Intentieovereenkomsten Boswinkel ondertekend

Vandaag, woensdag 16 april 2008, zijn door vertegenwoordigers van de gemeente Enschede en de woningcorporaties Domijn, Ons Huis en De Woonplaats twee intentieovereenkomsten voor de wijk Boswinkel ondertekend. Alle partijen geven hierin aan samen te willen werken om van Boswinkel een aantrekkelijke woonwijk te maken met ontwikkelingskansen voor bewoners.
De eerste intentieovereenkomst is voor het maken van een toekomstvisie 2023 voor de hele wijk Boswinkel. Voor de stedelijke vernieuwingsopgave van Oost-Boswinkel is een tweede intentieovereenkomst ondertekend. In de intentieovereenkomsten is opgenomen dat bewoners vroegtijdig bij de plannen worden betrokken. De toekomstvisie en de stedelijke vernieuwingsopgave, moeten voorjaar 2009 door de gemeenteraad zijn vastgesteld.

Notitie "Stijgen en binden"
Aan de basis van de intentieovereenkomsten ligt de gezamenlijke notitie "Stijgen en Binden" waarin een beeld van de Boswinkelproblematiek wordt geschetst. In zijn algemeenheid geldt voor de gehele wijk dat er de afgelopen jaren veel aandacht is geweest voor de woningverbetering, en dat de aandachtspunten met name liggen op het sociaal-economische vlak. Het is de ambitie van de partners - de gemeente en de woningcorporaties Domijn, Ons Huis en De Woonplaats
- om een aantrekkelijke leefbare wijk te maken met voor de bewoners kansen op een woon en maatschappelijke carrière in de wijk Boswinkel. Dit streven sluit goed aan bij het gemeentelijk en corporatiebeleid om de wijken aan te passen aan de eisen van deze tijd. Via de methode van Leefsturing/Sociale Agenda wordt, onder andere door interviews. input geleverd voor de Toekomstvisie Boswinkel 2023. Eind van dit jaar moet de visie worden vertaald in concrete activiteiten beschreven in een projectenprogramma/wijkactieplan.

Oost-Boswinkel
De situatie in Oost-Boswinkel is zodanig - zowel voor wat betreft . de kwaliteit van de woningen als in sociaal-economische zin - dat een aparte intentieovereenkomst tussen de gemeente en de woningcorporaties Ons Huis en De Woonplaats gerechtvaardigd is. Doel van de intentieovereenkomst is het gezamenlijk verkennen van de haalbaarheid van een herstructurering van Oost-Boswinkel. De methode die hiervoor wordt gebruikt is het woonwensonderzoek. Eind dit jaar moet dit leiden tot het vaststellen van een Programma van Eisen voor Oost-Boswinkel.

Uitgangspunten van de notitie "Stijgen en Binden" o De bewoners van Boswinkel worden vroegtijdig betrokken bij de plannen. Zowel bij de plannen voor de toekomstvisie, als voor de herstructurering van Oost-Boswinkel.
o De toekomstvisie wordt vertaald in een wijkactieplan, met realistische en uitvoerbare projecten. Binnen de projecten uit het wijkactieplan wordt wel gekeken naar de effecten voor de omliggende wijken.
o Het plan voor Oost-Boswinkel wordt gelijktijdig met de toekomstvisie opgepakt. Uitgangspunt is grootschalige sloop. De daadwerkelijke omvang is mede afhankelijk van verschillende onderzoeken, waaronder het woonwens onderzoek. Allereerst zullen de woningen van De Woonplaats worden aangepakt, onmiddellijk gevolgd door het woningbezit van Ons Huis.
o Input voor de plannen wordt verder geleverd door onderzoek ten aanzien van belemmeringen voor het bestemmingsplan en een ruimtelijke verkenning.

Het traject voor het komende jaar
April - juni 2008 Leefsturing/sociale agenda Deelonderzoeken voor bestemmingsplan
Juni 2008 Woonwensonderzoek
Oktober 2008 Ruimtelijke verkenning
November 2008 Startconferentie
November 2008 - januari 2009 Uitwerken toekomstvisie + projectenprogramma/wijkactieplan
Uitwerken programma van eisen Oost-Boswinkel
Maart/april 2009 Vaststellen toekomstvisie +
projectenprogramma/wijkactieplan door gemeenteraad

Bijlage(n)

Open 08-04-16_Boswinkel_stijgen_en_binden_def_16_april_2008.doc in nieuw window
08-04-16_Boswinkel_stijgen_en_binden_def_16_april_2008.doc

16 april 2008