Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (16-04)

TILBURG, 16 april 2008

Politie vindt twee wapens en munitie bij kinderen

TILBURG: De Tilburgse politie heeft drie minderjarige jongens (12, 14 en 15 jaar) gearresteerd op verdenking van overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Ze werden betrapt op het bezit van twee pistolen met bijbehorende munitie. Nader onderzoek wees uit dat het om twee gasdrukpistolen ging.

Dinsdagmiddag 15 april gingen agenten naar een speeltuin aan de Haydnstraat. Kinderen waren daar aan het fikkie stoken, zo luidde de melding. Een groep kinderen sprak de agenten aan. Ze gaven aan dat drie jongens brandende voorwerpen naar hen hadden gegooid. Daarbij was overigens geen letsel of schade ontstaan. De kinderen vertelden dat een van de jongens een wapen bij zich had. Ze overhandigden de agenten daarbij een 9 mm kogel. De kogel zou afkomstig zijn van de bewuste jongens.

De politie lokaliseerde het drietal en arresteerde hen. In de struiken aan de Haydnstraat werden vervolgens twee pistolen met de bijbehorende munitie gevonden. In overleg met de Officier van Justitie werden de woonadressen van de jongens doorzocht. Daarbij zijn de respectievelijke ouders over de gebeurtenissen in kennis gesteld.

Inmiddels is vast gesteld dat het om pistolen gaat waarmee gasdrukpatronen afgeschoten worden (een soort alarmpistool). De bijbehorende munitie komt daarbij niet uit het wapen, maar geeft wel een luide knal. De wapens zijn van metaal, zijn zwaar van gewicht en zien er uit als echte vuurwapens. Ze zijn dus voor afdreiging geschikt en vallen om die reden onder de Wet Wapens en Munitie. Het trio is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld. Daarbij is ook de Raad voor de Kinderbescherming geïnformeerd.

Twee arrestatie na diefstal laptop

TILBURG: Twee scholieren zijn dinsdag 15 april door de politie opgepakt op verdenking van diefstal van een laptop. Het delict vond plaats op 17 maart jl. bij een Tilburgse onderwijsinstelling voor voorgezet onderwijs. Camerabeelden wezen in de richting van twee scholieren (15 en 16 jaar).

Maandag 17 maart verdween de laptop uit een klaslokaal. Even later vond een docent de gestolen laptop terug in een stapel dozen op de gang. De laptop werd veilig gesteld. Op beelden van een beveiligingscamera werd gezien hoe een leerling later in de stapel dozen op zoek was naar de laptop. Aan de hand van de beelden vond uiteindelijk een herkenning plaats. Dinsdag 15 april volgde de arrestatie van de 16-jarige verdachte en zijn 15 jarige handlanger. Het duo legde tijdens het verhoor een bekentenis af. Ze zijn in vrijheid gesteld, nadat de politie hun respectievelijke ouders had geïnformeerd.

Dronken beginnend bestuurder moet rijbewijs inleveren

OOSTERHOUT: Een beginnend bestuurder raakte zijn rijbewijs kwijt door dronken achter het stuur te stappen. De 28-jarigeTilburger haalde twee jaar geleden zijn rijbewijs en is dat nu dus alweer kwijt.

De verdachte reed dinsdagmiddag 15 april om 16.20 uur over de Gasthuisring toen hij door de politie werd gecontroleerd. Agenten spraken hem aan en stelden vast dat er alcohol in het spel was. Op straat weigerde hij mee te werken aan een blaastest. De verdachte werd gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau. Daar moest hij meewerken aan een ademanalyse, wat een uitslag van 765 ug/l opleverde. De wettelijk toegestane maximum grens voor een beginnend bestuurder is 88 ug/l. De hoge uitslag leidde meteen tot de invordering van het rijbewijs. Verder maakten de agenten proces-verbaal tegen de man op en kreeg hij een rijverbod van negen uur op. Bovendien gaat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen opnieuw onderzoeken of de verdachte wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd.
Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

Dagvaardingen voor winkeldieven

TILBURG: Een 34-jarige Tilburger moet binnenkort voor de rechter verschijnen. De man stal dinsdagmiddag 15 april omstreeks 14.00 uur een pakje sigaretten ( 4,40) bij een supermarkt aan het Lourdesplein. Winkelpersoneel greep hem in zijn kraag en droeg hem over aan de politie. De man bekende het feit. Omdat het niet de eerste keer was en omdat hij een boete niet kon betalen, is er een dagvaarding voor hem opgemaakt.

TILBURG: Garnalen probeerde een winkeldief buit te maken bij een supermarkt aan de Westermarkt. De 47-jarige man stal dinsdag 15 april rond het middaguur twee zakjes garnalen (á 5,98). Hij verklaarde bij verhoor dat hij totaal geen geld had om eten te kopen. Ook hij kreeg een dagvaarding voor de terechtzitting.

Auteur: Jeroen Steenmeijer