Gemeente 's-Hertogenbosch

16-04-2008
Rode Geuzen in de Ertveldpolder

Wethouder Jetty Eugster heeft de eerste Rode Geuzen losgelaten in de Ertveldpolder in 's-Hertogenbosch. Dat deed zij samen met Ronald Vorselen, die het beheer van de kleine kudde verzorgt. Rode Geuzen zijn grote, rode runderen. Die kunnen nu in een groot gedeelte van de polder vrij rondlopen en grazen. Het loslaten van de Rode Geuzen is de eerste stap in een reeks van maatregelen om de natuur in en om de stad te verbeteren.

De kudde bestaat uit één stier, drie koeien en twee kalfjes. Eén van de kalfjes is nog geen dag oud en heeft de naam Larix gekregen. Larix is een stiertje. Rode Geuzen zijn prima in staat zichzelf te redden. Ze zijn het resultaat van een uniek kruisingsexperiment van het Nederlandse Brandrode rund met de Franse Salers.

Wandelen in de polder
Bezoekers kunnen in hetzelfde gebied wandelen waar de Rode Geuzen verblijven. Bij de ingang komen bordjes met informatie en regels. Daarop staat onder andere vermeld dat er minimaal 25 meter afstand nodig is om de runderen niet teveel te storen. Zeker nu er een pasgeboren kalfje is. Bezoekers zijn immers te gast in hun leefgebied.

De Groene Delta
Onder de noemer "De Groene Delta" werkt de gemeente 's-Hertogenbosch samen met de provincie, waterschappen en natuur- en landbouworganisaties aan de opwaardering van de natuur en het landschap. Dat gebeurt ook in de Ertveldpolder. Het is de bedoeling om de polder in te richten als gebied waar de natuur zich volop kan ontwikkelen en waar ook ruimte is voor recreatie. De Rode Geuzen zijn behalve een leuke bezienswaardigheid ook belangrijk voor het begrazen van het gebied.

Stichting Free
Het project is opgezet samen met stichting Free. Deze stichting heeft veel ervaring met het uitzetten van runderen in natuurgebieden. Ook zorgt de stichting voor het beheer van de Rode Geuzen. Het is de bedoeling om in de toekomst het gebied uit te breiden zodat er voldoende ruimte is voor een grotere kudde.