Gemeente Arnhem

Arnhem omarmt het Arnhemse antwoord op Armoede (15-04-2008) De gemeente Arnhem gaat praten met inwoners, die een laag inkomen hebben, en met professionele en vrijwillige hulpverleners om de aanpak van het armoedeprobleem te verbeteren. Onder het motto Arnhem omarmt wil de gemeente meer vanuit de vragen van de klant en hulpverleners gaan werken. Samen met burgers en organisaties wil de gemeente Arnhem dit jaar een Armoede Agenda maken voor de komende jaren (tot 2012). De agenda zal een antwoord geven op de vraag, wat klanten nodig hebben om verder te komen: wat betreft ondersteuning in het inkomen, maar vooral voor het wegnemen van de drempels in het meedoen aan - en meetellen in de samenleving.

Daarvoor wil de gemeente de samenwerking met de partners in de armoedebestrijding versterken. Daarmee bieden zij gezamenlijk betere dienstverlening aan - en ondersteuning van burgers. De gemeente begint met twee stadsgesprekken, op 14 mei en 5 juni, met mensen die zich actief inzetten.

Armoede vraagt om een gemeenschappelijke strijd op meer fronten, omdat armoede meer is dan een te laag besteedbaar inkomen: het gaat ook om het meedoen aan de maatschappij, zelfredzaamheid, opleiding, gezondheid, woon- en leefomgeving. Oplossingen en ondersteuning komen niet alleen van rijk en gemeente, van professionele, hulpverlenende en charitatieve instellingen: het komt vooral aan op de inzet van burgers zelf en van de Arnhemse samenleving.
Arnhem telt 6.000 huishoudens met een bijstandsuitkering en nog eens 6.700 huishoudens met een laag inkomen dat tot 20% boven de bijstand ligt.
Burgemeester en wethouders hebben 15 april de startnotitie Armoede Agenda 2008-2011 vastgesteld. Zij leggen die voor aan de gemeenteraad ter besluitvorming.

Minimabeleid
Arnhem heeft een ruimhartig minimabeleid. De dienstverlening van de gemeente kent een groot aantal instrumenten: bijzondere bijstand voor o.a. speciale kosten in verband met ziekte, scholing, kinderopvang en herinrichting, schulddienstverlening, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de Arnhem Card als kortingspas voor educatieve, sportieve en culturele voorzieningen. Daarnaast komen inwoners die langer dan vijf jaar een uitkering op het niveau van de bijstand hebben in aanmerking voor de langdurigheidstoeslag. Vanaf komend jaar krijgt de gemeente naar verwachting meer vrijheid om deze toeslag ook aan anderen te geven, bijv. aan mensen met een laagbetaalde baan zonder uitzicht op beter betaald werk. Daardoor kunnen mensen uit de bijstand makkelijker doorstromen naar een baan, zonder hun langdurigheidstoeslag kwijt te raken.

Armoede onder kinderen
De gemeente gaat alvast aan het werk met de voorbereiding van acties om armoede onder kinderen, vooral scholieren, te bestrijden, o.a. door bijzondere kosten van gezinnen met schoolgaande kinderen te vergoeden. Ook gaat de gemeente de schuldenproblematiek aanpakken. Zo wordt er meer ingezet op het voorkomen van schulden of het voorkomen van terugval. Voor het opvangen van schrijnende situaties overweegt de gemeente samen met charitatieve instellingen een stedelijk noodfonds in te stellen.