Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad: 'Geen indicatie Rugzak door scholen'

Ouders moeten het voortouw blijven nemen als het gaat om het aanvragen van indicatie voor extra ondersteuning via de leerlinggebonden financiering (een rugzak) voor hun kind. De school behoort hiervoor geen indicatie aan te kunnen vragen. Ouderorganisaties hebben dit via de CG-Raad bekend gemaakt aan de minister en de Tweede Kamer.

Dit gebeurde in reactie op voorstellen van de voormalige minister van Onderwijs, Van der Hoeven. De huidige staatssecretaris, Dijksma heeft deze voorstellen overgenomen. Bestaande knelpunten rond leerlinggebonden financiering moeten worden opgelost, zo vindt het Kabinet. Staatssecretaris Dijksma heeft voorstellen gepresenteerd aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris vindt dat een school een indicatie aan moet kunnen vragen voor leerlingen met gedragsproblematiek (cluster 4).

Motieven

Op dit moment kunnen alleen ouders een aanvraag voor indicatiestelling indienen. In een aantal gevallen is de problematiek zo groot dat extra voorzieningen nodig zijn. Volgens de minister onderschatten ouders deze problematiek, zij vragen geen indicatie voor een rugzak aan. De leerlinggebonden financiering blijft dan uit en de school moet de ondersteuning uit eigen middelen bekostigen. Dit gaat ten koste van andere leerlingen.

Ouders aan zet

De CG-Raad vindt het een principiële kwestie dat ouders altijd instemmen met indictiestelling. De enige bedenkbare uitzondering op dit principe is een onder toezichtstelling (OTS). De CG-Raad vindt het voorstel van de minister bovendien strijdig met de uitgangspunten van het passend onderwijs. Eén van die uitgangspunten luidt dat de relatie tussen ouders/leerling en de school verbetering behoeft. Ouders krijgen extra ondersteuning om hun rol goed te kunnen spelen en onder meer om een realistisch beeld te hebben van de (extra) onderwijsbehoeften van hun kind.
Daarnaast vindt de CG-Raad het een principiële kwestie dat ouders altijd in moeten stemmen met eventuele indicatiestelling. De enige bedenkbare uitzondering op dit principe is een onder toezicht stelling (OTS).

Besluitvorming

De Tweede Kamer heeft begin april een brief met de visie van de CG-Raad ontvangen. De Tweede Kamer moet op 1 mei een besluit nemen over de voorstellen van staatssecretaris Dijksma.


* Klik hier voor de brief van de CG-Raad

Geplaatst: 16 april 2008