Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 apr 2008

Internetcriminaliteit neemt zienderogen toe

Onder valse voorwendselen via internet mensen geld uit de zak kloppen, neemt zienderogen toe. Ook wordt vaker op slinkse wijze vertrouwelijke informatie losgepeuterd om slachtoffers financieel op te lichten. Hacking is vaak een manier om andere criminele activiteiten mee te faciliteren.

Dat blijkt uit onderzoek van het WODC naar 'high-tech crime' dat minister Hirsch Ballin van Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gezonden. De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat cybercrime in Nederland is `gearriveerd' en daarmee een volwassen sector in de criminaliteit is geworden, die zeer lucratief is. Dit jaar zal het ministerie van Justitie een nulmeting laten uitvoeren naar de aard en omvang waarmee Nederlandse burgers en bedrijven te maken krijgen met cybercrime.

Bij cybercriminaliteit gaat het in veel gevallen om digitale gedragsdelicten, zoals het verspreiden van kinderporno, haatzaaien via het internet of het seksueel benaderen van kinderen via chatsites door volwassenen ('grooming') en financiële transacties waarbij sprake is van oplichting en bedrog. De onderzoekers verwachten dat zowel het aantal slachtoffers als de criminele winsten de komende jaren verder zullen toenemen.