Rechtbank Utrecht


Overval op McDonaldsâs: 3,5 jaar gevangenisstraf

Een 24-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor een overval opde McDonalds in Nieuwegein in november 2007.

De rechtbank sprak van een buitengewoon ernstig en laf feit. ,,Op klaarlichte dag, op een tijdstip dat naar algemeen bekend is in de McDonald's veel ouders met kinderen aanwezig zijn, heeft de verdachte met zijn mededader daar een gewapende overval gepleegd. Verdachte heeft twee medewerkers een vuurwapen dan wel een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op het hoofd gericht. Het kan niet anders dan dat verdachte dit feit vooraf gepland heeft en niet in een opwelling heeft gehandeld. Het moet er dus voor worden gehouden dat hij de gelegenheid heeft gehad om over zijn daad en de mogelijke consequenties daarvan na te denken. Hetgeen hem er evenwel niet van heeft weerhouden de overval te plegen.

De medewerkers en de aanwezige gasten hebben door de handelwijze van verdachte en zijn mededader in doodsangst verkeerd. De ervaring leert dat slachtoffers van een dergelijk feit nog geruime tijd nadelige psychische gevolgen daarvan plegen te ondervinden.''

,,Daar komt nog bij, dat een dergelijke gewelddadige roofoverval tot hevige verontwaardiging en grote afschuw heeft geleid. Door feiten als dit worden bovendien gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving teweeggebracht.

De rechtbank rekent het de verdachte voorts zwaar aan, dat hij geen enkele verantwoordelijkheid wenst te nemen voor wat hij heeft aangericht.''

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 16 april 2008 Naar boven