Gemeente Breda

Bescherming voor waardevolle bomen

De Gemeente Breda gaat samen met de klankbordgroep Bomenbeleid waardevolle boomstructuren in de stad in kaart brengen. Daarnaast stellen gemeente en klankbordgroep een lijst op van waardevolle bomen.

Dat zijn veelal solitaire bomen, oftewel bomen die geen onderdeel uit maken van een rij (of structuur). Deze bomen worden voortaan automatisch beschermd, onafhankelijk van de grootte van de boom. Dat is de kern de Evaluatie Bomenbeleid dat het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Breda heeft vastgesteld.

Tot nu toe beschermde de gemeente, via kapvergunningen, elke boom met een stamomtrek vanaf 65 cm. Nu kiest het college, op advies van de klankbordgroep, voor bescherming op grond van de fysieke plaats waar bomen zich bevinden. De komende maanden gaat de gemeente samen met de klankbordgroep alle boomstructuren in de stad intekenen op een kaart. Deze bomen worden dan automatisch beschermd. Daarnaast stelt Breda een lijst met waardevolle bomen op, die geen onderdeel uitmaken van een structuur, maar die wel beschermd moeten worden. De tamme kastanje op de hoek van de Noordelijke Rondweg en de Terheijdenseweg zal bijvoorbeeld op deze lijst terecht komen.

Daarnaast hecht het college eraan boombescherming, nog meer dan nu al het geval is, vooraf altijd een integraal onderdeel is in projecten, zodat voorkomen wordt dat bomen achteraf onnodig sneuvelen.

Afgelopen maanden evalueerden de Gemeente Breda en de klankbordgroep Evaluatie Bomenbeleid het bomenbeleid in Breda. Aanleidingen zijn ondermeer de Structuurvisie Breda 2020 die de gemeenteraad eind vorig jaar vaststelde, nieuwe inzichten in de functie van bomen bij het compenseren fijnstof, geluidshinder en CO2. Ook zijn in de evaluatie de voorstellen van de West-Brabantse gemeenten meegenomen waar die samenwerken aan het terugdringen van de regelgeving, waaronder de kapvergunningen.

In de Klankbordgroep Bomenbeleid nemen zitting vertegenwoordigers van het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid, De Bomenstichting, Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, Essent, Groene Koepel, HeJa Projectontwikkeling, IVN Mark en Donge, Kamer van Koophandel, Natuur en Milieuvereniging Markant, KPN, Vereniging Natuurmonumenten, Dorpsraad Princenhage, Bekom Haagsebeemden, Wijkraad Brabantpark en de Gemeente Breda.

Breda, 16 april 2008

Te downloaden:

* evaluatieverslag bomenbeleid.pdf

* figuurplan bomen.pdf