Gemeente Barneveld


Positief beeld na één jaar Wet maatschappelijke ondersteuning in Barneveld

BARNEVELD, 16 april 2008

De gemeente Barneveld heeft de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geëvalueerd. De evaluatie laat een positief beeld zien over de uitvoering van de Wmo in de gemeente Barneveld. Iedere gemeente is verplicht jaarlijks gegevens te publiceren over de Wmo-prestaties over het afgelopen jaar.

Met het vaststellen van deze evaluatie voldoet de gemeente aan deze vereiste. Onderdeel van de evaluatie is een
cliënttevredenheidsonderzoek. Het gaat hierbij om de cliënten die gebruik maken van voorzieningen zoals een scootermobiel, woningaanpassingen of hulp bij het huishouden (de grootste nieuwe taak die de gemeente kreeg met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning).

Twee evaluatieonderzoeken

Het college van burgemeester en wethouders besloot de evaluatie op te splitsen in twee delen. Deel één gaat over de Wmo in zijn geheel. Alle zogeheten 'prestatievelden' van de Wmo komen hierin globaal aan bod. Deel twee zoomt in op de 'individuele voorzieningen', die vanuit de Wmo worden verstrekt. Hieronder valt ook de hulp bij het huishouden. Omdat dit voor de gemeente nieuw was, is hieraan in de eerste evaluatie extra aandacht besteed.

Onderzoek

Voor het opstellen van deze evaluatie heeft de gemeente Barneveld meegedaan aan een landelijk onderzoek: de benchmark. Hierin worden resultaten van verschillende gemeenten met elkaar vergeleken. Het is een gestandaardiseerd onderzoek, waarin alle prestatievelden en belangrijke zaken als cliënt- en burgerparticipatie en kwaliteit aan de orde komen. Deze benchmark werd georganiseerd door het onderzoeksbureau SGBO. Onderdeel van de benchmark was een cliënttevredenheidsonderzoek. De resultaten hiervan zijn verwerkt in de evaluatie.

Resultaten

Uit de resultaten over de Wmo in zijn geheel blijkt dat het eerste jaar Wmo in Barneveld positief is verlopen. Er zijn geen punten waarop de gemeente Barneveld essentieel afwijkt van de landelijke gegevens en Barneveld voldoet aan de vereisten die de wet stelt aan de gemeente.

Ook de evaluatie over de zogenoemde 'individuele voorzieningen' valt positief uit. Uit het cliënttevredenheidsonderzoek blijkt dat de cliënten van deze voorzieningen tevreden zijn over zowel de hulp of voorziening die zij van de gemeente ontvangen, als over de manier waarop zij worden behandeld bij de aanvraag van de voorziening. Er zijn gedurende het afgelopen jaar géén klachten ingediend bij de gemeente. Wel is een aantal bezwaren ingediend door inwoners die het niet eens waren met een besluit van de gemeente. Gezien het totale aantal aanvragen is het aantal bezwaren echter gering te noemen. Ook bij de aanbieders van hulp bij het huishouden is het aantal ingediende klachten minimaal te noemen. Financieel gezien is het jaar 2007 gunstig afgesloten.

Vervolg

Het college van burgemeester en wethouders concludeert op basis van deze evaluatie, dat er geen aanleiding is tot directe wijzigingen in het beleid. Alhoewel het jaar 2007 in financieel opzicht positief is afgesloten, is dit geen reden om het beleid te wijzigen, omdat de middelen die de gemeente Barneveld van het rijk ontvangt voor de Wmo, vanaf 2008 een stuk lager uitvallen.

Contracten met leveranciers van hulp bij het huishouden

Gezien de positieve resultaten, heeft het college een voorlopig besluit genomen om de contracten met de leveranciers van hulp bij het huishouden met één jaar te verlengen. Er is immers op dit moment geen aanleiding om de contracten op te zeggen.

De evaluatie is verstuurd naar de Wmo-raad. Zij kan nu op basis van de evaluatie advies uitbrengen aan het college over het al dan niet verlengen van de contracten, zodat dit advies kan worden betrokken bij de definitieve besluitvorming.

De evaluatiestukken zijn na het vaststellen ter kennisname ook verstuurd naar de gemeenteraad.
Mutatiedatum 16/04/2008