Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk

16 april 2008 VO/OK/3417

Onderwerp Bijlage(n) Onderzoeksrapportage Ruimte Gewaarborgd van de Onderzoeksrapport Ruimte Gewaarborgd adviesgroep vmbo

In het afgelopen jaar hebben vmbo-scholen, door de globalisering van de examenprogramma's meer ruimte gekregen voor het aanbieden van programma varianten. In vervolg op deze ontwikkeling is de Adviesgroep VMBO gevraagd te rapporteren over de vraag óf de geboden ruimte voldoende is en voldoende door scholen wordt benut en welke consequenties dit heeft op de decentrale kwaliteitsborging door de scholen.
Op 11 april heeft de adviesgroep vmbo haar rapportage uitgebracht. Deze rapportage vormt mede basis voor het eindadvies dat de adviesgroep rond 1-8-2008 zal opleveren. Bijgaand bied ik u het onderzoeksrapport ter kennisname aan.

De omvang van het huidige programma-aanbod in het vmbo wordt in het rapport als een belemmering voor de verdere benutting van de beschikbare ruimte benoemd. Ook de VO-raad vraagt in haar brief van 22 februari jl. om o.a. de vereenvoudiging van de programmastructuur met prioriteit ter hand te nemen. Het gaat dus over het aantal programma's, respectievelijk de differentiaties daarbinnen. Ik heb besloten een start te maken met de voorbereiding van een veld-project ten aanzien van het programma aanbod. De herbeoordeling van de programma's zal plaatsvinden vanuit het veld (docenten, management, regio's) en vanuit het besef binnen de platforms vmbo over hetgeen noodzakelijk is. De discussie over deze ontwikkeling vindt in eerste instantie plaats in de netwerken van docenten en zal zo vanuit de programma-inhoud starten.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2