KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

16-4-2008

Primus Inter Pares 2007

Het leek zo mooi allemaal, zaterdag 12 april. Elke zeiler zou tekenen voor de prachtige wind. Voor de PIP was het echter te veel. Afspraak hierbij, en tevens opgenomen in de wedstrijdbepalingen, is dat er boven windkracht 4 (16 knopen) niet gezeild wordt. Hoe spijtig ook, de wind bleef hier ruim boven en gaf constant boven 18 tot ca 24 knopen aan.

17 kampioenen van 2007 hadden zich aangemeld om te komen strijden voor Primus Inter Pares 2007 en evenzoveel eigenaren van wedstrijd 16m2 waren met hun boot gekomen om als bemanning bij deze kampioenen in de boot te zitten. Een evenement wat normaliter eind van het zeilseizoen, in het eerste weekend van oktober, gepland staat. Doordat in 2007 enkele kampioenschappen, vanwege weersomstandigheden, nog niet verzeild waren, was deze PIP verplaatst naar het voorjaar van 2008.

Alle kampioenen en 16m2 eigenaren hadden er zin in. Het was een zeer gezellig treffen voor allen in het clubhuis van GWV de Vrijbuiter. Er waren diverse toeschouwers meegekomen om hun favoriet aan te moedigen. Rutger van Schaardenburg (Laser) had zich eigenlijk donderdag ervoor afgemeld vanwege een polsblessure, maar kon de eer niet weerstaan en meldde zich zaterdagmorgen alsnog, hetgeen aangeeft dat uitgenodigd worden voor de strijd om zich Primus Inter Pares te mogen noemen immer nog een hele eer is.

Vooraf is er veel overleg geweest met de 16m2 klassenorganisatie (Jan Willem Lanser), het Watersportverbond (Bart van Breemen) en GWV de Vrijbuiter (Sjoerd Ooms en Harry van Tol). Het bedrijf Championchip Sailing zou het mogelijk maken om de wedstrijden via internet en een groot beeldscherm in het clubhuis van de Vrijbuiter te volgen, door aan elke zeiler een transponder mee te geven. Degenen die de Volvo Ocean Race gevolgd hebben kennen dit systeem. Op deze wijze wordt het volgen van wedstrijdzeilen voor een veel groter publiek
toegankelijker. Ook een cameraploeg van het bedrijf Miles was ter plekke om opnamen te maken.

Alle kampioenen werden direct nadat ze zich gemeld hadden door de cameraploeg geïnterviewd.
Ook in de landelijke en regionale pers was uitgebreid aandacht geschonken aan de PIP. Velen van u zullen het verzonden persbericht in diverse kranten hebben gelezen.

Helaas, ondanks 2 pogingen van de wedstrijdleiding, met Sjoerd Ooms als wedstrijdleider, moesten de boten onverrichter zaken naar de haven terugkeren.

Aan het begin van de middag is, in overleg met de 16m2 zeilers, het Watersportverbond en de wedstrijdorganisatie van de Vrijbuiter besloten de wedstrijden af te blazen. Vooraf was de meteo-informatie voor de luchtvaart geraadpleegd en enige verbetering zou pas begin van de avond optreden. Het zou voorlopig 18 tot 24 kopen wind blijven waaien. Geen makkelijke beslissing, maar wel unaniem. Ook alle kampioenen hadden hier begrip voor. Om alle kampioenen toch een blijvende herinnering mee te geven werd een groepsfoto gemaakt, die direct is afgedrukt zodat de meesten deze nog dezelfde dag mee naar huis konden nemen.

Het Watersportverbond, 16m2 klassenorganisatie en GWV de Vrijbuiter zullen nog gaan overleggen of en wanneer dit spektakel ingehaald gaat worden (allen willen toch graag een Primus Inter Pares van 2007).

Hieronder vindt u een beeldverslag van het evenement.

Op het water zijn ook nog enkele zeer mooie en spectaculaire fotos gemaakt. Deze zijn binnenkort te bekijken en te bestellen op
onderstaande website.

Internetadres: www.ymh-fotografie.nl