GroenLinks

GroenLinks en PvdA: zwangerschapuitkering zelfstandigen nu invoeren

16 april 2008

GroenLinks en PvdA willen dat zelfstandig ondernemers die nu zwanger zijn, of onlangs zijn bevallen, recht krijgen op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Daarvoor hebben Ineke van Gent en Mei Li Vos samen een voorstel ingediend. Vanavond wordt het voorstel in de Tweede Kamer behandeld.

Zwangerschapsverlof voor zelfstandigen
Op aandringen van de Tweede Kamer heeft minister Donner een wetsvoorstel gemaakt om zelfstandigen die zwanger zijn, recht te geven op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Vrouwen met een eigen bedrijf krijgen dan gedurende zestien weken een uitkering op het niveau van het wettelijk minimumloon. GroenLinks en PvdA zijn warm voorstander van deze wet: vrouwen kunnen dan rustig bevallen, zonder dat zij zich in de periode rondom de bevalling druk hoeven te maken over hun inkomen.


1 juli is te laat
Minister Donner wil de wet per 1 juli aanstaande laten ingaan: GroenLinks en PvdA vinden dat te laat. Moeders die net bevallen zijn, of de komende maanden een kind krijgen, mogen er niet de dupe van worden dat het kabinet zo heeft getreuzeld met het wetsvoorstel. Bovendien kan de datum van 1 juli ertoe leiden dat moeders die eind juni zijn uitgerekend, allerlei toeren gaan uithalen om de bevalling maar te rekken tot na 1 juli. Dat is niet gezond voor moeder en kind. Daarom stellen GroenLinks en PvdA voor om de wet met ingang van 1 januari in werking te laten treden.

Ineke van Gent
Mei Li Vos