Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil volwaardig statuut voor onthaalouders (16/04/08)

Vlaams parlementslid Helga Stevens en Kamerlid Sarah Smeyers zijn verheugd dat Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere extra geld uittrekt voor kinderopvang, maar missen het voornemen om een volwaardig statuut te geven aan onthaalouders. Alleen zo krijgen onthaalouders voldoende zekerheid en kan het aantal onthaalouders en dus ook het aantal opvangplaatsen structureel toenemen.

De discussie over inkomensgerelateerdheid is interessant en vanuit sociaal oogpunt gerechtvaardigd, maar ze biedt geen oplossing voor het tekort aan opvangplaatsen. Voor de N-VA is het prioritair dat het aanbod aan opvangplaatsen sterk verhoogd wordt. Alleen zo komen we tegemoet aan de noden van gezinnen. Ook een persoonsgebonden budget brengt geen zoden aan de dijk: je bent immers niets met een cheque als je hem nergens kan benutten.

Met een volwaardig statuut slaan we twee vliegen in één klap, aangezien die onthaalouders aan tarieven werken die wel degelijk inkomensgerelateerd zijn. Bovendien wordt het beroep aantrekkelijker en zullen er bijgevolg meer opvangplaatsen gecreëerd worden. Nu gebeurt dat onvoldoende en er is bovendien een groot verloop.

De N-VA is dan ook tevreden dat federaal minister van Werk, Joëlle Milquet, zich in haar beleidsnota voorneemt om inderdaad een volwaardig statuut voor onthaalouders te realiseren. De N-VA steunt dat voornemen, maar wijst er wel op dat dit moet gebeuren in overleg met de Gemeenschappen en Gewesten, zeker aangezien de kostprijs van deze maatregel op de schouders van de deelstaten terecht zou komen, terwijl de federale overheid zou genieten van de terugverdieneffecten.

Auteur:
Helga Stevens, Vlaams parlementslid N-VA
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be