Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Domus presenteert Pleinmuseum tijdens designweek Milaan

Op initiatief van Domus, een van de oudste en meest gerespecteerde internationale magazines over design en architectuur, wordt het Nederlandse project Pleinmuseum gepresenteerd op het grote plein voor het zojuist na een grondige renovatie heropende Centraal Station in Milaan: Piazza Duca D'Aosta. (16 t/m 18 april 2008) Domus viert tijdens de internationale meubelbeurs, Salone del Mobile, die van 16 t/m 20 april plaatsvindt in Milaan, haar 80e verjaardag. Op de schermen van het mobiele en hydraulisch uitvouwbare architectonische object van ontwerper en initiatiefnemer René van Engelenburg worden behalve een selectie uit de 100% digitale collectie van Pleinmuseum ook dagelijks beeldverslagen getoond van de beurs en een ode aan de beroemde Italiaanse architect en ontwerper Giò Ponti, tevens grondlegger van hetblad Domus.

Pleinmuseum is een mobiel, flexibel tentoonstellingspaviljoen dat langs steden reist, in binnen- en buitenland. In Iedere stad staat het paviljoen gedurende een korte periode op een centraal gelegen plein. Pleinmuseum is een imposant object van vijftien meter lang en zes meter hoog. Overdag blijft het paviljoen gesloten en staat de vorm symbool voor het klassieke, traditionele museummodel van de witte kubus. Na zonsondergang opent het paviljoen zich computergestuurd, waardoor een dynamische, architectonische installatie vrijkomt die de ruimte lijkt te omarmen. De witte muren worden projectievlakken die telkens -als de huid van een kameleon- een ander uiterlijk aannemen. De eigen collectie bestaat uit digitale werken van o.a. Piet Rogie, Driessens/Verstappen, Bea de Visser, Roel Wouters, Amir Admoni, LADDS, Gido Leijtens en Tjerk Bakker. De werken worden geselecteerd door Meta Knol, conservator hedendaagse kunst van het Centraal Museum, Utrecht en Edwin Jacobs, directeur van Museum de Lakenhal in Leiden. Zo wordt Pleinmuseum een eigentijds podium voor visuele communicatie; een platform waar kunstenaars en ontwerpers kunnen communiceren met een breed publiek binnen de context van de openbare ruimte.

Pleinmuseum streek eerder neer in o.a. Amsterdam, Antwerpen, in Parijs tijdens de Nuit Blanche en op de 52e Biënnale van Venetië, als onderdeel van de programmering van het Britse paviljoen. Stichting Pleinmuseum initieert en realiseert platforms of podia als tijdelijke interventies in de openbare ruimte. Voor elk initiatief vormt het publieke domein en haar context het startpunt. De relatie tussen ruimte en publiek wordt hierbij steeds benaderd als experiment in het kader van museale vernieuwing. We zoeken naar een creatieve `drager' voor een creatief product, het uitdiepen van interactie-technieken en naar meer inhoudelijke gelaagdheid en technische creativiteit, zowel in first als second life.

Naast het project Pleinmuseum organiseert Stichting Pleinmuseum momenteel ook het kunstproject DROPSTUFF.nl, een museale hangplek en vangnet: een beeldend onderzoek naar de invloed van nieuwe media op de hedendaagse jongeren- en beeldcultuur met een focus op de vrijheid van meningsuiting vanuit het perspektief van de kunstmaker en het kunstmuseum.



Ingezonden persbericht