Gemeente Utrecht

Wie wint de Kinderraadsvergadering 2008?

Finale Utrechtse Kinderraadsvergadering op woensdag 16 april

Een tienerbus, een supertouwschommel, een survivalpark of een ....? Waat krijgt dit jaar daadwerkelijk een plek in Utrecht? Dat beslissen kinderen van 10, 11 en 12 jaar tijdens de stedelijke Kinderraadsvergadering op woensdag 16 april. De gemeente Utrecht stelt ¤ 20.000,- beschikbaar om hett winnende plan uit te voeren.

Op woensdagmiddag 16 april opent burgemeester Aleid Wolfsen de Kinderraadsvergadering in theater Kikker. Kinderen uit de tien Utrechtse wijken presenteren daar door middel van rap, toneel en zang hun wijkvoorstellen aan elkaar. Na de presentaties vertrekt een delegatie van kinderen naar de raadzaal van het stadhuis voor een officieel debat over de plannen onder leiding van de burgemeester. Dit debat is van 15.00 - 16.00 uur live te volgen op Stads TV Utrecht. Na het debat bepalen de kinderen met een stemming in theater Kikker welk wijkplan wint en uitgevoerd wordt.

Voorbereiding
Maandenlang hebben kinderen uit alle wijken van Utrecht zich voorbereid op de Kinderraadsvergadering. Ongeveer 2.200 kinderen (bijna de helft van alle kinderen uit groepen 7 en 8 van de Utrechtse basisscholen) schreven hun ideeën op om hun wijk leuker, groener of veiliger te maken. In de wijken werden deze ideeën door kinderen uitgewerkt tot realistische plannen en kozen zij, tijdens een wijkvoorronde, het beste plan van de wijk. Deze tien wijkplannen worden op de Kinderraadsvergadering behandeld.

Kinderraadsvergadering
Het project Kinderraadsvergadering van de gemeente Utrecht bestaat al twaalf jaar en is bedoeld voor alle kinderen tussen de 10-12 jaar die in Utrecht wonen. Kinderen bedenken ideeën en maken plannen (onder begeleiding) voor hun wijk. Kinderen krijgen zo een stem in het verbeteren van hun omgeving. Dit participatieproject leert kinderen hun ideeën over te brengen, te verdedigen en andere kinderen te overtuigen. Vergeleken met andere steden loopt Utrecht voorop op het gebied van deze vorm van jeugdparticipatie. Het unieke zit vooral in de combinatie van het wijk- en stedelijk traject samen.

Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/kinderraadsvergadering.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, DMO Communicatie, Vera Jager, 030 - 286 28 55 off v.jager@utrecht.nl.

Bijlage
Bijgevoegd ontvangt u een uitnodiging voor de Kinderraadsvergadering 2008. Wij nodigen u van harte uit op woensdagmiddag 16 april a.s. aanwezig te zijn. Die middag krijgt u een persmap met daarin onder meer de tien Kinderraadsvoorstellen.