Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 16 april 2008

Bezuinigen op gastouderopvang is 'terug naar af'

De gastouderopvang staat op het spel als we de geluiden uit Den Haag mogen geloven. MOgroep Kinderopvang vindt bezuinigingen op de vergoedingen in de gastouderopvang een 'terug naar af'. "Bezuinigen op de kinderopvang is al niet uit te leggen, maar bezuinigen op gastouderopvang is onrechtvaardig en doet afbreuk aan de keuzevrijheid van ouders", aldus Lenny Versteeg, voorzitter van MOgroep Kinderopvang.

De tevredenheid bij ouders die gebruik maken van gastouderopvang is hoog, zo bleek onlangs uit een onderzoek van E-quality. Gastouderopvang biedt een grote mate van flexibiliteit en maatwerk in een huiselijke omgeving.

Gastouderopvang valt onder de Wet kinderopvang, die uitgaat van de keuzevrijheid voor ouders. Een gastouder kan oma zijn, maar ook een buurvrouw of een door het gastouderbureau voorgedragen gastouder. Dat het gastouderschap meer is dan oppassen heeft de branche onlangs vastgelegd in de aangescherpte kwaliteitsregels. Versteeg: "Met de nieuwe kwaliteitsregels wordt voortaan van alle gastouders verwacht dat zij zich scholen in het opvangen van kinderen. Desondanks is de vergoeding voor de gastouders beperkt, vaak nog geen vier euro bruto per kind per uur."

De belangstelling voor kinderopvang groeit stormachtig en er zijn inmiddels wachtlijsten ontstaan. "Het is absoluut niet te verkopen dat ouders die gebruik maken van gastouderopvang de dupe zouden worden van deze groei" aldus de voorzitter van MOgroep Kinderopvang.