Vergelijkingssite in de clinch met reisaanbieder


TILBURG, 20080416 -- De vakantie vergelijkingssite www.Reissitesvergelijken.nl ligt overhoop met touroperator Vacansoleil. Reissitesvergelijken.nl is niet van plan het woord `Vacansoleil' uit de URL en de titel van één van hun pagina's te halen en daarop heeft Vacansoleil de samenwerking met de vergelijkingssite opgezegd. "Als dit de regel wordt betekent dat het einde van veel objectieve vergelijkingssites".

"Dit is volgens ons geen kwestie van inbraak op het merkenrecht", aldus Jeroen van Leeuwen van ReissitesVergelijken.nl. "Het is namelijk toegestaan om andermans merknaam te gebruiken als dit op een zakelijke manier gebeurt in het kader van het verkopen van dezelfde merkproducten in kwestie". Zie ook deze interessante publicatie van een ict-jurist (netters.nl/merkrecht-seo). "Via affiliate netwerken komen wij met onze partners overeen dat wij hun producten mogen verkopen en promoten. Bovendien verzamelen we ervaringen met deze reissites. Het lijkt ons daarom redelijk dat wij dan ook desbetreffende reisorganisaties bij naam mogen noemen". Het gaat om de pagina www.reissitesvergelijken.nl/view/80/Vacansoleil.html.

Websites als ReissitesVergelijken.nl, Kelkoo.nl, Vergelijk.nl en Kieskeurig.nl fungeren als een soort tussenschakel tussen bedrijven en consumenten. Zij verzamelen informatie en klantervaringen die consumenten niet op de website van het bedrijf zelf kunnen vinden. Reisorganisaties betalen vergoedingen aan deze `vergelijkers' op basis van gemaakte boekingen of aantal doorgestuurde bezoekers. De vergelijkingssites worden vaak goed gevonden in de zoekmachines, waardoor zij veel bezoekers ontvangen en kunnen doorverwijzen.

Onlangs meldde Google dat het merknamen niet meer gaat beschermen in de VS en het Verenigd Koninkrijk. "Dit soort kwesties toont aan dat de relaties tussen gevestigde merken en affiliates steeds anders komen te liggen." Deze veranderingen leiden voortdurend tot spanningen tussen diverse marktpartijen. "Wij zijn benieuwd naar het standpunt van de markt en andere publishers en merchants", aldus van Leeuwen.

Over ReissitesVergelijken.nl
Reissitesvergelijken.nl is actief sinds 2007 en verzamelt objectieve gegevens over een groot aantal reissites, om de bezoeker inzicht te geven in de verschillen tussen de verschillende reissites. Daarnaast is het voor bezoekers mogelijk om reissites te beoordelen of hun ervaring met deze site achter te laten. Reissitesvergelijken.nl verdient geld aan het doorsturen van bezoekers en de boekingen die deze bezoekers maken op de aangesloten reissite.





Ingezonden persbericht