Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

4 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200702197/1
datum van uitspraak: woensdag 16 april 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Buitengebied Leersum 2005" van gemeente Utrechtse Heuvelrug) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht, waarbij het bestemmingsplan "Buitengebied Leersum 2005" van de gemeente Utrechtse Heuvelrug deels is goedgekeurd. In het bestemmingsplan is onder meer bepaald dat permanente bewoning van een aantal vakantiewoningen aan de Bovenhaarweg en de M.C. Verloopweg in Leersum is toegestaan. De provincie heeft aan dit deel van het bestemmingsplan echter goedkeuring onthouden. Volgens het college is de permanente bewoning in strijd met provinciaal beleid. De eigenaren van de vakantiehuizen zijn het hier niet mee eens en zijn tegen het besluit van de provincie in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het niet eens met het besluit van de provincie, omdat de vakantiehuizen volgens hen al jaren permanent bewoond worden en zij daarom onder een overgangsregeling van het vorige bestemmingsplan vallen. De zaak is op 7 maart van dit jaar op zitting behandeld.
2. 200705712/1
datum van uitspraak: woensdag 16 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor zendmast Dutchtone in Twello) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Voorst heeft verleend aan Dutchtone voor het plaatsen van een antennemast voor mobiele telefonie aan de Vermeersweg in Twello. De mast wordt 37,5 meter hoog en wordt geplaatst in agrarisch gebied. Een omwonende wil vanuit zijn woning geen uitzicht hebben op de mast. Verder mag de mast volgens hem niet in agrarisch gebied worden geplaatst, maar kan de mast beter op het sportterrein van Activia komen te staan. De rechtbank in Zutphen heeft eerder in juli 2007 zijn beroep tegen de vergunning ongegrond verklaard. De zaak is op 19 maart van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200705965/1
datum van uitspraak: woensdag 16 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor grootschalige detailhandel en supermarkt in Nijverdal) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Hellendoorn van een bouwvergunning voor een pand ten behoeve van grootschalige detailhandel en een supermarkt aan de Smidsweg in Nijverdal. De bouwvergunning was aangevraagd door De Vries Planontwikkeling B.V. Aanvankelijk had het gemeentebestuur de bouwvergunning verleend, maar na bezwaren van onder meer Laurus Nederland B.V., heeft het gemeentebestuur de bouwvergunning alsnog geweigerd. Volgens de gemeente is het bouwplan in strijd met het Besluit Luchtkwaliteit en wordt door het bouwplan het uitzicht van omwonenden zo verslechterd dat de bouwvergunning niet had mogen worden verleend. De Vries Planontwikkeling heeft vervolgens beroep ingesteld bij de rechtbank in Almelo. Die heeft in juli 2007 dat beroep gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur aanvullende adviezen bij zijn besluit had moeten betrekken. Laurus B.V. is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 11 maart van dit jaar op zitting behandeld.


4. 200706987/1
datum van uitspraak: woensdag 16 april 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor winkelcentrum, woningen en bibliotheek in Rotterdam-Overschie) Uitspraak over de bouwvergunning die is verleend aan William House XLVI voor een winkelcentrum aan de Burgemeester Baumanlaan, Baanweg en Hoornsingel in Rotterdam. De vergunning is van rechtswege verleend, omdat het dagelijks bestuur van de deelgemeente Overschie van de gemeente Rotterdam niet op tijd een beslissing daarover heeft genomen. Het gaat om de bouw van een parkeergarage, twee supermarkten, tien dagwinkels, een bibliotheek en 92 woningen. Een inwoonster van Rotterdam verzet zich tegen de vergunning. Zij vindt dat William House XLVI een nieuwe vergunning had moeten aanvragen, nadat de expeditie-ingangen van de supermarkten op de bouwtekening waren gewijzigd. Verder vindt zij dat de expeditie ingangen van de supermarkten te dicht bij haar woning zijn gelegen en vreest zij voor aantasting van haar woongenot. De zaak is op 19 maart van dit jaar op zitting behandeld. pagina: 1