Milieudienst Rijnmond

Klankbordgroep Rozenburg bezoekt DCMR

15.04.2008 22:30
Cluster communicatie

Op maandag 14 april kon de Klankbordgroep Rozenburg nader kennis maken met het werk van de DCMR Milieudienst Rijnmond in Schiedam. De opkomst was twee keer zo hoog als verwacht. Naast het bijwonen van algemene presentaties, brachten de deelnemers een bezoek aan de meldkamer van de DCMR en het luchtmeetstation Schiedam.

Werkveld DCMR

Na een korte inleiding door burgemeester Jaap Wolf over de langetermijn visie voor Rozenburg, gaf Maarten de Hoog, directielid DCMR, een kijkje in de keuken van de DCMR. Aan de hand van een fictief bedrijf dat zich wil vestigen op de Tweede Maasvlakte schetste hij de vergunningenprocedure en de milieutaken en -kennis die de DCMR daarbij heeft. Vooral luchtkwaliteit kreeg de aandacht van de bewoners van Rozenburg. Dit onderwerp zal daarom in één van de volgende bijeenkomsten verder worden besproken.

Bijeenkomst klankbordgroep Rozenburg

Informatieronde bedrijven

Vervolgens gaf de heer Marc van Gijzel van Vopak Europoort een toelichting op de stankoverlast die het bedrijf op 1 maart 2008 veroorzaakte en waarover de meldkamer van de DCMR ruim 55 meldingen behandelde.
De stank werd veroorzaakt doordat een schip waaruit stookolie werd verladen, niet stankvrij was. Bij het overladen kwamen de dampen van de vorige lading vrij. Vopak heeft naar aanleiding van de meldingen de laadsnelheid verlaagd én een dampretour aansluiting bij de betrokken schepen laten aanbrengen. Hierdoor kwamen geen dampen meer in de buitenlucht. Mede op basis van strengere geurvoorschriften in de milieuvergunning onderzoekt Vopak momenteel de mogelijkheden om vooraf te controleren of schepen stankvrij zijn.

Marc van Gijzel van Vopak Europoort

Meldkamer DCMR

Naast vergunningverlening en handhaving heeft de DCMR een meldkamer, waar bewoners 24 uur per dag meldingen kunnen doen over overlast van stank, stof en lawaai. In 2007 ontving de Meldkamer ruim 23.000 klachten van bewoners in het Rijnmondgebied. Het aantal stankmeldingen neemt steeds verder af. Het aantal meldingen over geluidsoverlast neemt toe. Tijdens een rondleiding in de meldkamer legde René Kuijper, hoofd meldkamer, uit wat er gebeurt als een melding binnen komt en welke activiteiten de DCMR onderneemt om de overlast tegen te gaan. Uiteraard werd specifiek stil gestaan bij de meldingen uit Rozenburg.

Meetstation Schiedam

Tenslotte beschikt de DCMR over veel milieukennis en -data. Deze zijn mede afkomstig van de verschillende meetstations, die 24 uur per dag informatie leveren. André Snijder, luchtspecialist, bezocht samen met de Klankbordgroepleden het luchtmeetstation in Schiedam en gaf toelichting op de metingen die daar vol automatisch plaats vinden.

Pratijkcase Air Liquide/Enecal

Jaap Oldenziel van Air Liquide gaf na de pauze een toelichting op de technische investeringen die dit bedrijf heeft gedaan om de uitstoot van NOx drastisch te verminderen. De DCMR heeft de technische maatregelen juridisch mogelijk gemaakt in verband met de milieuvergunning. Zo leidt een pragmatische aanpak door bedrijfsleven en overheid tot een beter milieuresultaat.

Klankborgroep Rozenburg

Klankbordgroep Rozenburg is één van de bewonersplatforms in het Rijnmondgebied. In deze bewonersplatforms bespreken bewoners, bedrijven in de omgeving, de gemeente en de DCMR onderwerpen op het gebied van milieu. De Klankbordgroep Rozenburg komt vier keer per jaar bij elkaar, in combinatie met een bezoek aan één van de achttien deelnemende bedrijven. De volgende bijeenkomst vindt plaats op maandag 30 juni 2008, met onder andere een bezoek aan de AVR Afvalverwerking.