Stadsdeel Amsterdam-Noord

Mysterie in het Noorderpark opgelost: wat borrelt er in het Noorderpark?

Wekenlang zijn Noorderlingen in de ban van de mysterieuze buis naast het nieuwe paviljoen "de Noorderparkkamer". Speculaties over een onderaards gangenstelsel en een oude waterbron hebben specialisten ertoe gezet om onderzoek te verrichten naar de herkomst van het geborrel in het Noorderpark. Na een intensieve klopjacht hebben specialisten dit mysterie opgelost.

De mysterieuze buis die voor veel opschudding zorgde, blijkt een kunstwerk te zijn dat deel uitmaakt van kunst in het Noorderpark en heet het Orakel.

Het Orakel

In oktober 2007 is geluids-beelden-kunstenaar Ricardo Huisman gestart met het kunstproject "Het Orakel". Het Orakel is een installatie met een grote buis uit de grond waar stemmen uit komen. De stemmen zijn vermengd met andere aardse- en parkgeluiden. Geluidsprojecten nodigen betrokkenen uit om hun stem te laten horen over de ontwikkelingen in en rondom het Noorderpark. Door middel van allerlei geluiden geeft het aan hoe bewoners en bezoekers denken over hun park, wat het voor hen betekent en hoe ze aankijken tegen de nieuwe plannen.

"Het Orakel inspireert en betrekt bewoners en bezoekers bij het nieuwe Noorderpark. Het mysterie is nu ontrafeld", aldus portefeuillehouder Chris de Wild Propitius.

Kunst in het Noorderpark

Samen met Kunstenaars & Co en Opbouwwerk Noord heeft stadsdeel Amsterdam-Noord een kunstproject opgezet. Jonge kunstenaars gaan in 2008 activiteiten ontwikkelen om de bewoners van Amsterdam-Noord te betrekken bij de ontwikkeling van het nieuwe Noorderpark, de tijdelijke werkterreinen te verfraaien en ze te enthousiasmeren voor het toekomstige Noorderpark. Het centrale thema van het nieuwe Noorderpark is "ontmoeten". Het nieuwe Noorderpark nodigt mensen uit om elkaar te spreken en samen iets te doen.

Mireille Ollivieira
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Telefoon: 020 634 9255