Gemeente Gouda


Veiligheidsdagen leveren veel inspiratie op (16-4-2008)

Hoe zorgen we ervoor dat Gouda een prettige en veilige leefomgeving houdt? Die vraag stond centraal tijdens de Veiligheidsdagen voor wijkteams, buurtpreventie en professionals op 20 maart en 10 april jl. Tijdens de bijeenkomsten blikten de aanwezigen terug op de behaalde resultaten van het integraal veiligheidsbeleid in 2007. Verder spraken zij over de doelstellingen voor het komende jaar en nieuwe maatregelen die de veiligheid en het veiligheidsgevoel verder vergroten. In workshops kwamen diverse nieuwe initiatieven aan bod. Op de Veiligheidsbijeenkomst van 10 april ondertekenden de gemeente en de professionele partners twee convenanten.

Op de veiligheidsbijeenkomst van 10 april waren ruim 75 professionals aanwezig van gemeente, de politie, brandweer, en andere instellingen op het gebied van Veiligheid. Tijdens de workshops, met onderwerpen als Burgernet, Spijbelafdoening Halt en Alcohol en jeugd, zijn vele ideeën ontstaan. Ook zijn er afspraken tussen de professionals gemaakt om de nieuwe acties in de keten goed op elkaar aan te laten sluiten. De suggesties vormen de input voor het Actieplan Integrale Veiligheid 2008-2009.

Convenanten

Om de samenwerking en de gemaakte afspraken formeel te bekrachtigen, werden twee convenanten ondertekend. Het convenant Ketenoverleg bevestigt de samenwerking tussen de gemeente, politie, Halt, Factor G, Mozaïek Wonen en Woonpartners. Samen bekijken zij hoe ze de veiligheid en leefbaarheid op straat kunnen verhogen door een integrale aanpak van overlast veroorzaakt door groepen jongeren.

Het convenant Signaleringsoverleg en het bijbehorende convenant gegevensuitwisseling gaat in op de samenwerking tussen de gemeente, de politie, Halt, Factor-G, Bureau Jeugdzorg, Reclassering, ISMH Leerplicht en Raad voor de Kinderbescherming. Zij bespreken en signaleren risicojongeren zodat, waar nodig, op tijd ingegrepen kan worden.

"Deze handtekening bevestigt ons samen optrekken om Gouda Veiliger te maken", zei Dick de Wit van Factor G. De woningbouwcoöperaties sloten hierbij aan: "Dit is een onderstreping van de weg die we ingeslagen zijn".

Bijlagen: Convenanten