Ingezonden persbericht


Onderwerp:
Civic verbiedt dat Assadaaka nog langer gebruik maakt van het kantoor in De Meevaart op de begane grond en heeft al de spullen van Assadaaka verwijderd.


1. Vrijwilligers- multiculturele vereniging Assadaaka wordt na 18 jaar langzamerhand buurthuis De Meevaart uitgewerkt. Nu is hun enige bruikbare kantoorruimte op de begane grond afgepakt, en zijn hun kantoorspullen eruit gezet.
2. Vrijwilligersvereniging Zeeburg Inclusief (ZIN), kan nog steeds niet terecht in De Meevaart met haar werkzaamheden.

Wie: In Zeeburg zijn 3 vrijwilligersorganisaties actief op het gebied van gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. Multiculturele vereniging Assadaaka, Comité Onze Hoop en Vereniging Zeeburg INclusief, ZIN.

Assadaaka, Comité Onze Hoop en Zin willen samen meewerken aan -dat gehandicapten, chronisch zieken en ouderen- meedoen in de samenleving. En eigenlijk gebeurt het al. Maar het is geen gemakkelijke opgave want er zijn veel obstakels. De doelgroep moet eerst door al de obstakels -willen ze enigszins van nut zijn voor de ander.

Sinds 1 januari 2007 bestaat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

De wet is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en meedoen in de samenleving. Met de WMO regelt de gemeente allerlei voorzieningen in de buurt, maar ook in en om het huis, hulp bij het huishouden, diensten aan huis zoals alarmering of ondersteuning door een vrijwilliger, voorzieningen voor gehandicapten en ouderen, buurthuiswerk, jongerenwerk. Ook ambulante verslavingszorg, vrouwenopvang, openbare geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers.

Vanaf 1 januari 2008 verzorgt een nieuwe organisatie het aanbod in zorg en welzijn in Zeeburg: 'Civic Zeeburg'.

Civic heeft 3 gebouwen uitgekozen om haar werk in Zeeburg uit te voeren.
1. Maatschappelijke dienstverlening & Loket Zorg en Samenleven (Zorgloket), Obiplein 14
2. Vrouwen Centrum Ruma Khami Javaplantsoen 6
3. Productiehuis Vrijwilligers De Meevaart (voormalig buurthuis), Balistraat 48

Het enige gebouw waar de vrijwilligersorganisaties in terecht kunnen is De Meevaart. Het gebouw bestaat uit 3 etages. Begane grond, 1ste en 2de.

Assadaaka, Comité Onze Hoop en Zin kunnen nu niet op de begane grond in De Meevaart werken. Waarom?


1. De toegang tot het gebouw is vrijwel onmogelijk voor handbewogen rolstoelen (De helling na de ingang is niet te doen)
2. Het rolstoeltoilet voldoet niet.

3. De lift voldoet niet, is te klein voor scootmobielen
4. Civic wil geen bereikbare geschikte kantoorruimte op de beganegrond beschikbaar stellen voor de doelgroep

Zo moet het niet zijn. De vanzelfsprekendheid die een ander ervaart om deel te nemen aan de maatschappij, moet er ook zijn voor de gehandicapten en chronisch zieken en ouderen. De gehandicapte, chronische zieke of ouder, moet, als ze daartoe in staat is, zelfstandig en onafhankelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Assadaaka, Comité Onze Hoop en Zin hebben al talloze woorden hierover uitgesproken of geschreven.

Comité Onze Hoop is een samenwerkingsverband van migranten met een handicap of chronische ziekte en een aantal ondersteunende organisaties. Zij stelt zich ten doel de situatie van deze groep te verbeteren en hun welbevinden te bevorderen door middel van projecten, die gericht zijn op het terugdringen van het sociaal isolement en het bevorderen van de maatschappelijke participatie. Trefwoorden zijn laagdrempeligheid, lotgenotencontacten en begeleiding.

De multiculturele Vereniging Assadaaka biedt een plaats waar al deze mensen terecht kunnen om elkaar te ontmoeten en waar het ze vrij staat om met hun persoonlijke vragen en noden te komen. Hetzij in persoonlijk contact met de leden en bezoekers van Assadaaka, met Ahmed de voorzitter als drijvende kracht en inspirator en met talloze vrijwilligers. Maar vooral ook door het meedoen aan de beschikbare activiteiten binnen Assadaaka.

Sinds 18 jaar werkt de multiculturele vereniging Assadaaka vanuit De Meevaart. Op de beganegrond, vanuit het kantoor, het hart van de vereniging, werkt Assadaaka samen met haar vrijwilligers aan de sociale cohesie.

Een karaktertrek van deze laagdrempeligheid van Assadaaka is juist het centrale - direct zichtbare en bereikbare plek in het kantoor in De Meevaart op de beganegrond met Ahmed El Mesri, de voorzitter van de vereniging. > Binnenkomst, ontvangst en werkwijze gaan meteen samen; > Hier houdt Assadaaka haar spreekuren (juridisch, medisch, algemeen); > De voorzitter en coördinator die verantwoordelijk is voor het geheel is door zijn handicap niet in staat om zich flexibel en snel van A naar B te bewegen; > Vanuit de centrale plek, in het kantoor op de beganegrond, krijgt hij wel alles in de gaten en kan hij meteen overleg voeren met zijn werkveld en beslissingen nemen die nodig zijn; > In het kantoor staat ook de werkkast van Assadaaka. Hierin staat het werkmateriaal van de docenten (taallessen) en de administratie van het werk; > In het kantoor worden vrijwilligers opgevangen en begeleid; > Omdat die plek centraal is, ziet, hoort en spreekt de voorzitter meteen een ieder die in de kast of op de computer moeten zijn, docenten, vrijwilligers, en klanten; > De docenten komen er hun werkmateriaal halen, gebruiken dat moment om met de voorzitter te overleggen of snel wat mede te delen of gaan achter de computer het werk voorbereiden; > Op de computer wordt ook allerlei administratieve taken verricht: > Žs-Avonds is het gros van de telefoontjes voor Assadaaka, nauwelijks tot niets voor De Meevaart.

Vereniging Zeeburg INclusief (ZIN afgekort) heeft tot doel om het stadsdeel Zeeburg gevraagd en ongevraagd te adviseren op het gebied van zorg, wonen, welzijn, toegankelijkheid en bereikbaarheid. ZIN is een vereniging voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. ZIN wil meewerken aan participatie en integratie van alle bewoners van Zeeburg.

In het bestuur van ZIN, zetelen voornamelijk leden die afhankelijk zijn van rolstoel of scootmobiel. ZIN wacht (naast de pogingen om de toegankelijkheid te verbeteren) al een tijd ŽgeduldigŽ af totdat Civic het enige buurthuis nu in de Indische buurt in Zeeburg, ook voor hun bereikbaar maakt. Maar tot die tijd kan de vereniging haar doelen in De Meevaart niet bewerkstelligen.

Assadaaka contact
Ahmed El Mesri, voorzitter, 06 10 112 691
Buurthuis de Meevaart, Balistraat 8A, Amsterdam
www.vriendschapassadaaka.web-log.nl
Comité Onze Hoop is te bereiken via Ahmed El Mesri info.onzehoop@gmail.com www.comiteonzehoop.web-log.nl

ZIN contact
Marja Stahli, vice voorzitter ZIN, 020-6925764 (van 17.00 tot 18.00 uur) stahli@telebyte.nl, zeeburginclusief@gmail.com, http://zeeburginclusief.web-log.nl