Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond


1

Nieuwegein, 16 april 2008

PERSBERICHT

IBAF presenteert plan WK 2009

Wereldkampioenschappen Honkbal in 7 Europese landen, waaronder Nederland.

Voor het eerst in de geschiedenis van de IBAF (International Baseball Federation) zal het komende wereldkampioenschap honkbal in maar liefst zeven Europese landen worden gespeeld. Voor zover bekend heeft nog nooit internationale sportorganisatie een wereldkampioenschap verdeeld over zoveel landen. De IBAF heeft gisteren - 15 april 2009 - de eerste details bekendgemaakt. Een van de belangrijkste redenen om voor Europa en het aantal landen te kiezen ligt in de IBAF-actie het honkbal weer op het Olympisch programma terug te krijgen. De IBAF, die normaal een bid aanvaardt van een enkel organiserend land, wil vlak voor het IOC congres dat in oktober 2009 in Kopenhagen zal worden gehouden, de IOC leden laten zien dat honkbal een wereldsport is. In Europa omdat dit continent meer dan 50 IOC-leden - waaronder 4 Nederlandse - telt. Dat is ongeveer de helft van alle IOC leden.

Volgens de plannen van de IBAF wordt het wereldkampioenschap, waaraan 20 landen deelnemen, in 3 rondes gespeeld van 9 tot en met 27 september 2009. In de eerste ronde komen de honkballers in actie in vijf Europese steden, te weten: Stockholm (Zweden), Moskou (Rusland), Praag (Tsjechië), Regensburg (Duitsland), Barcelona (Spanje). Ook deze gastlanden spelen in deze eerste ronde in hun eigen land mee. In elke speelstad zullen 4 nationale teams in totaal 6 wedstrijden afwerken. De 5 poules kennen dus in totaal 30 wedstrijden. Na de eerste ronde - waaruit de beste drie van elke poule doorgaan, plus de bestgeplaatste nummer vier uit alle ronden - gaan 8 nationale teams naar Nederland en Italië. Deze ronde wordt gespeeld in 8 dagen van 15 tot en met 22 september 2009. Het Nederlandse team zal bij plaatsing in de eerste ronde te allen tijde uitkomen in Nederland. Dat geldt ook voor het Italiaans team dat dan uiteraard naar Italië gaat. De beste vier van zowel de Nederlandse poule als de Italiaanse gaan voor de finalewedstrijden naar Italië voor de eindronde. In totaal worden meer dan 100 top honkbalwedstrijden gespeeld, waarvan 28 in Nederland.

Voor de organisatie van dit omvangrijke toernooi blijft de regie en uitvoering in handen van de IBAF organisatie, dit in tegenstelling tot eerdere wereldkampioenschappen. De KNBSB is bij dit keyteam betrokken. Details worden de komende weken vastgesteld door de IBAF. De KNBSB zal in overleg treden met mogelijke kandidaat-steden voor de Nederlandse organisatie.

Na het uiterst succesvolle WK van 2005 - met meer dan 200.000 bezoekers in vijf speelsteden, is het verheugend zo snel weer een toptoernooi in Nederland te kunnen houden.