Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PLAN11GROEP LEEUWARDEN

DEBAT-AVOND LEEUWARDER ZAAILANDPLEIN MET WETHOUDER

EN MUSEUMDIRECTEUR:

DIRECTEUR FRIES MUSEUM TOONT WEINIG RESPECT VOOR
FRIESE HISTORIE EN CULTUUR
B&W LEEUWARDEN HECHTEN SCHIJNBAAR WEINIG WAARDE AAN

HET ZAAILANDPLEIN: ALLES DRAAIT OM DE WINKELFUIK DIE HET

NIEUWE MUSEUM RENDABEL MOET MAKEN
ALTERNATIEF PLAN VAN PLAN11GROEP MOGELIJK 20 MILJOEN

GOEDKOPER

Het debat over het Zaailandplein op dinsdag 15 april in centrum De Bres met de Leeuwarder wethouder Waanders en museumdirecteur Van 't Veen leverde een aantal nieuwe verrassende inzichten op voor de aanwezige vertegenwoordigers van de plan11groep:


1) Museumdirecteur Van 't Veen toont weinig respect voor de Friese cultuur.

Directeur Van 't Veen sprak tijdens het debat met dédain over de eeuwen- oude gebouwen (Kanselarij en Eijsingahuis) waar de historische collecties en het verzetsmuseum nu zijn gehuisvest. De plan11groep vreest dat deze collecties na de realisatie van de grote glas in staalconstructie op het Zaai-land mogelijk snel in het depot verdwijnen: Directeur Van 't Veen stelde daarentegen dat hij wel een filmhuis annex discotheek in zijn museum wenste. Blijkbaar wil hij alles uit de kast halen om mensen naar zijn museum te halen. Misschien heeft hij weinig vertrouwen in de natuurlijke aantrekkings-kracht van zijn nieuwe museum. Hij liet zich hooghartig uit over het burger-initiatief "plan11groep" met de woorden "nou ja, de naam zegt al genoeg hè". De plan11groep was uitgenodigd om haar zorgen te uiten over de kwaliteit van het plein en presenteerde een alternatief dat in haar ogen goedkoper en beter was. Van 't Veen legde de informatie-flyer met platte- grond ongelezen weg; "vind je het goed dat ik hem hier neerleg?". Van 't Veen merkte badinerend op dat de plan11groep blijkbaar waarde hechtte aan een "rafelige noordelijke winkelwand". Met deze opmerking leek hij hun plannen niet te begrijpen of niet te willen begrijpen. De plan11groep plande immers aan de noordzijde én aan de zuidzijde een aantrekkelijke winkelwand. Tenslotte omschreef Van 't Veen de pleinwanden in het door hem gewenste plan als hoogwaardig terwijl de noord- en zuidzijde straks gedomineerd worden door enerzijds troosteloze kantoren en anderzijds de laad- en loszijde van de winkelfuik waarvan de opbrengsten de museum-ambities van dhr Van 't Veen moeten bekostigen.

Met zijn ietwat arrogante houding camoufleerde Van t' Veen wellicht de zwakte van zijn eigen motieven. Gezien het cynisme van Van 't Veen over de naam van de plan11groep, zou hij misschien over zijn eigen naam moeten concluderen: "Van 't Veen? kwam daar niet altijd veel armoe vandaan?".


2) B&W hecht schijnbaar weinig belang aan een aantrekkelijk plein.

De plan11groep zette zich steeds in om B&W en de raad te overtuigen dat het plein straks vooral onaantrekkelijk wordt en presenteerde een aantrekkelijker alternatief voor veel minder geld (mogelijk zelfs 20 miljoen goedkoper). Maar zolangzamerhand ontstaat de indruk dat B&W helemaal geen aantrekkelijk Zaaailand-plein hoeft en alleen maar een rendabele winkelfuik wil waar Friezen van heinde en verre hun koop-woede moeten uitleven terwille van hoge huur- opbrengsten voor de banken die de ambities van museumdirecteur Van 't Veen mogelijk maken om half Nederland naar zijn grote glas-in-staal museum te lokken. De schijn dat ontstaat dat B&W het Zaailandplein definitief heeft afgeschreven als gezellig stadsplein.
Alle hoop is dan ook gevestigd op het feit dat minimaal drie raadsleden van PvdA en CDA wel het belang erkennen van een aantrekkelijk stadsplein als huiskamer en visitekaartje van Leeuwarden. Bovendien heeft het referendum aangetoond dat een bindende meerderheid vooral een gezellig plein wil in plaats van een commerciële winkelfuik.


3) De plan11groep heeft in ieder geval wel een groot aantal middenstanders op haar hand doordat de parkeergarage niet twee jaar buiten gebruik hoeft te worden gesteld.

B&W wil de parkeergarage uitgraven, opnieuw verdiept aanleggen en plaatselijk onderheien. Deze operatie is riskant omdat de parkeergarage nu geen vaste bodem heeft. De vloer is de natuurlijk aanwezige keileembodem van de voor- malige Middelzee.
De plan11groep laat de parkeergarage onaangetast omdat in haar plan niet| een winkelfuik aan de noordkant is gepland maar een nieuwe winkelwand bovenop de geplande uitbreiding van parkeergarage aan de zuidzijde waar- door de kantoren aan het gezicht worden onttrokken. Deze en andere kostenbesparende maatregelen leveren een besparing op van mogelijk 20 miljoen, meer dan het legaat van architect Bonnema dat de aanleiding is voor de bouw van het museum en de door B&W financieel noodzakelijk geachte maar door de bevolking verfoeide winkelfuik. Voor de volledigheid zij vermeld dat de plan11groep een kleinschalig "fries" museum voor hedendaagse kunst en architectuur binnen de contouren van het huidige pleinafsluitende gebouw wil situeren. De historische collectie blijft dan in het Fries museum en het verzetmuseum blijft dan voorlopig in de Kan- selarij en verhuist misschien op termijn naar de voormalige monumentale gevangenis De Blokhuispoort.

UITSTEL BESLISSING

De plan11groep hoopt dat de raad B&W tijdens het debat op 23 april over extra krediet zal oproepen om het omstreden, riskante, steeds maar duurdere en door de bevolking niet gewenste project uit te stellen totdat eindelijk eens alternatieve mogelijkheden zijn getoetst op stedebouwkundige en financieel- economische meerwaarde.

G.J. de Vries

06 - 28.100.770

G.J. de Vries

06 - 28.100.770

----------