De Provincie Overijssel voor een Masterclass

Ingezonden persbericht

De Universiteit Twente start 16 april een Masterclass "Staats- en bestuursrecht" voor de provincie Overijssel

Vanuit de kring van het openbaar bestuur wordt toenemend de roep gehoord om meer aandacht te besteden aan de kennis van het staats- en bestuursrecht bij volksvertegenwoordigers en bestuurders. Die behoefte is toegenomen nu op zoveel plaatsen wordt gezocht naar nieuwe vormen van 'governance', in het bijzonder in de vorm van verhoogde interactie tussen betrokken actoren, zowel tussen publieke actoren onderling als tussen publieke en private actoren, alsmede interacties tussen actoren op verschillende overheidsniveaus (van lokaal tot Europees). Het ontwerpen van nieuwe kaders voor dergelijke interactie vereist nieuwe juridische kennis, maar ook de kennis van de klassieke juridische kaders is minder vanzelfsprekend aanwezig dan vroeger en behoeft aandacht.

Een dergelijke gesignaleerde behoefte speelt ook bij de provincies. Voor de provincie Overijssel is door het Bureau Postacademisch Onderwijs de masterclass "Staats- en bestuursrecht, provincie Overijssel" ontwikkeld. De masterclass heeft als doel juridische kennisverdieping te bieden aan, in het bijzonder, fractiespecialisten van Provinciale Staten van de provincie Overijssel. Daarbij staat voorop om algemene juridische thema's te verbinden met in de dagelijkse praktijk van het provinciaal bestuur, in het bijzonder in Overijssel.

Aan de hand van concrete thema's wordt relevante juridische kennis aangevuld, geactualiseerd en verdiept. Uitgangspunt is dat elk thema in algemene zin wordt ingeleid en vervolgens, aan de hand van een voor de provincie (Overijssel) relevante casus nader wordt besproken. Thema's die onder andere aan de orde komen zijn "Macht, ambt en gezag", "Representatieve en directe democratie" en "Aanbesteding".

De masterclass bestaat uit een aantal bijeenkomsten en de afsluitende bijeenkomst zal een miniconferentie/symposium worden georganiseerd, waarvoor tevens een breder publiek wordt uitgenodigd.



Ingezonden persbericht