Zangers klinken together forever

16/04/2008 19:31

Kosmopolis

Rotterdam, 16 april 2008

De overheid wil dialoog tussen burgers. Maar politici staan zelf ook regelmatig met de rug naar elkaar toe. Daarom besloot Kosmopolis om juist voor de deur van de Tweede Kamer haar actie te starten: together forever.

Ter grootte van vierhonderd vierkante meter werden in gigantische letters van kunstgras de woorden together forever uitgerold. Ook lag er het pangaea symbool van gras - kern van het logo van Kosmopolis - dat staat voor de zes continenten, voordat ze uit elkaar dreven.

Op elk van de continenten trad een zanger op, zes in totaal, en ieder zong zijn eigen lied. Ze verstonden wonderwel de kunst elkaar te vinden. De groep bestond uit sopraan en operazangeres Karin Strobos, de van oorsprong Senegalese Fula-zanger Omar Ka, de Joods-Russische Alec Kopyt, de Marokkaanse-Algerijnse Sami el Ghousli, de van oorsprong Indiase Rishi Dhir en mezzo-sopraan Ilda Simonis die vanuit Armenië naar Nederland kwam. Peter de Boer van 'Fort van de Verbeelding' trad op als dirigent.

Wat begon als een kakofonie, ging langzaam over in harmonie: together forever. Omstanders gingen mee in deze harmonie, ze zongen en dansten. Together forever is het motto waaronder een breed scala aan Nederlandse projecten plaatsvindt in het kader van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008.

"Wij kunnen niet scheiden, want wij zijn niet getrouwd." Zo begint de flyer die aan het passerend publiek werd uitgereikt. Together forever in het gras symboliseert onze gezamenlijkheid, de verbondenheid van miljoenen mensen in dit groene, welvarende land.

Kosmopolis zal met haar Grasactie! op onverwachte momenten en op onverwachte plaatsen het publiek uitdagen om de onderlinge verbondenheid te hervinden, in het hele land, van Hoogezand-Sappemeer tot in Zuid-Limburg. Onder de titel Grasmatdebat worden burgers uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Omdat we na een lange periode van onrust en wantrouwen behoefte hebben aan de frisse vrijheid van een weiland waarop mensen met verschillende levensstijlen, achtergronden, ideeën en idealen elkaar kunnen vinden.

Het hele jaar door zijn er activiteiten van together forever in het land. Kijk op www.togetherforever.nl. Voor meer informatie over Kosmopolis, het platform dat de kracht van kunst en cultuur inzet om mensen dichterbij elkaar te brengen, zie www.kosmopolis.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.kosmopolis.nl