Antillenhuis


Gezaghebber Dindial en gedeputeerde Davelaar oriënteren zich in Nederland op het gebied van recycling

De delgetaie uit Curaçao te gast bij RSN te Dordrecht. Foto: Antillenhuis/Norman Serphos

Momenteel verblijven in Nederland de gezaghebber van Curaçao, mw. mr. Liza Dindial, de gedeputeerde van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling, de heer Humphrey Davelaar en de directeur van het afvalbedrijf Selikor NV, de heer Ir. Wesley Kook. Zij oriënteren zich in Nederland op het gebied van het recyclen van afval waarvoor op Curaçao de noodzaak hoog is.

In dit kader werden op dinsdag 15 en woensdag 16 april bezoeken afgelegd aan onder andere Recycling Support Nederland te Utrecht, Kluivers Recycling te Leiden, HVC Afvalcentrale te Dordrecht, Smink te Hoogland en Theo Pouw BV te Utrecht.

Op Curaçao wordt jaarlijks 120.000 ton afval geproduceerd (bedrijfsafval + huishoudafval). Per persoon, per jaar komt dit uit op circa 350 kilo afval per jaar. Al het afval wordt op een braakliggend terrein `begraven' te Malpais. Selikor wilt in de (nabije) toekomst het afval duurzaam verwerken en hierbij bijdragen aan het milieuvriendelijk verwerken hiervan.

Kluivers Recycling is in dit kader geïnteresseerd in een samenwerking met Selikor op het gebied van afname van metalen, karton, glas en kunststoffen. Bij Theo Pouw BV kregen de bewindslieden inzicht in het verwerken van afval tot onder andere betonblokken terwijl bij HVC Afvalcentrale inzicht werd verkregen in het innovatief en duurzaam afvalbeheer doormiddel van verbranding waarbij tevens energie wordt opgewekt. In Utrecht kregen de bewindslieden een presentatie over `Recycling & Waste Management Project' dat Recycling Support Curaçao (RSC) in samenwerking met Selikor NV op het eiland wilt opzetten.


* De heer Davelaar neemt aan het werkbezoek deel als gedeputeerde van Volksgezondheid tevens president-commissaris van Selikor NV. Dindial en Davelaar zijn tevens de oprichters van de task-force bevordering en realisering van een schoner Curaçao en met de opzet hiervan te komen tot een structurele en integrale aanpak van het milieu'. De heer Kook neemt aan het werkbezoek deel in zijn hoedanigheid als directeur van het Curaçaose afvalbedrijf Selikor.


* De bezoekende bewindslieden worden tijdens het bezoek aan Nederland begeleid door medewerkers Joanne Celestina (gezaghebber), drs. Marisella Smith-Petronella (gedeputeerde Davelaar), Ing. Surdney `Renny' Leito (Selikor). Vanuit het Antillenhuis krijgen de bewindslieden tijdens al hun bezoeken ondersteuning en begeleiding door voorlichter Norman Serphos.

Voor vragen omtrent het bezoek gelieve contact op te nemen met Norman Serphos, voorlichter / woordvoerder Antillenhuis via serphos@kgmna.nl
---

Gepubliceerd op: 16-04-2008 Bron: Antillenhuis