Ingezonden persbericht

Opening Royal Dutcheese door de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten tijdens Salone del Mobile groot succes

PERSBERICHT

Den Haag, 16 april 2008

Opening Royal Dutcheese door Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten tijdens il Salone del Mobile groot succes

Sinds gisteren weet Milaan dat ook Den Haag meetelt op internationaal ontwerpgebied. Tijdens de druk bezochte opening op dinsdag 15 april, presenteerden jonge, eigenzinnige ontwerpers van de studierichting Meubelontwerpen en Textiel aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) samen met het AR + RFID lab op geheel nieuwe wijze hun meubels en textiel. Tot en met maandag 21 april kunnen bezoekers, de tentoonstelling van 'Royal Dutcheese' fuori salone (buiten de beurs) in een voormalige kaasfabriek aan Pietro Custodi 6, in de levendige wijk Tortona, bekijken.

Van de binnen- en buitenruimtes is optimaal gebruikt: de video-installatie 110 36 zuidvleugel van Mateusz Herczka, afgestudeerd in 2005 in de studierichting Beeld en Geluid/ArtScience aan KABK, steekt goed af tegen de typisch Italiaanse binnenplaats, compleet met hangend wasgoed. Herczka visualiseerde het huidige landschap in de Zuidvleugel van de Randstad dat ongeveer tussen Dordrecht, Den Haag, Leiden en Gouda ligt. Door middel van een video-installatie op verschillende snelheden geeft hij de bezoeker een subjectieve reiservaring door het landschap.

Bij binnenkomst kan de bezoeker via een Augmented Reality headset, ontwikkeld door het AR + RFID Lab, op innovatieve en virtuele wijze meubels en textiel in een echte omgeving waarnemen of deze volgen op een van de beeldschermen. Zo zijn de aluminium salontafel Dandy 13b van Paul Timmer met de epoxyharstafel Resin Madness van Melanie Luchtenveld in de verder lege ruimte geanimeerd. Ook ziet de bezoeker de kaarsvetcollectie van Rik ten Velden bestaande uit een boekenkast, tafel en stoel. Daarnaast zijn de bijzondere textielstoffen van Neeltje Schoenmaker, geïnspireerd op de insectenwereld te zien. Zij is onlangs afgestudeerd als textielontwerpster aan de KABK en ontving vorig jaar Zuid-Hollandse vormgeverprijs in de categorie productontwerp. Naast Schoenmaker zijn er ook andere stoffen van studenten Textiel te zien.

Op de eerste etage van het karakteristieke pand kunnen bezoekers enkele meubels en textielstaalboeken in het echt bekijken en aanraken. Hier zijn onder andere te zien Cheveux Blondes, een handgemaakte, uit essenhout gebogen, stoel van Paul Timmer, 6mm het kamerscherm van Barbara Kooij, Trans-form fiber chair, een stoel uit plaatmateriaal door Renate Nederpel en Wearable Carpet, het draagbare tapijt van Eva Malschaert.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kunt u onze website bezoeken: www.kabk.nl
Bachelor studies: Beeld en Geluid / ArtScience, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media / Design, Interieurarchitectuur, Fotografie en Textiel en Mode. Master studies: Type and Media, Image and Sound / ArtScience en Post Graduate Course Industrial Design; Photographic Studies and Media Technology (beiden van de Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden)

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag
Nederland
www.kabk.nl

Via http://www.arlab.nl/royal_dutcheese.zip kunt u persfoto´s downloaden.

Royal Dutcheese wordt mogelijk gemaakt door Den Haag Creatieve Stad.

============
Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht