Gemeente Den Haag

Datum: 16 april 2008




Gemeente en Rijk dragen driekwart van kosten
Haagse basisscholen kunnen ID-conciërges in dienst houden

Alle 135 Haagse basisscholen kunnen hun ID-conciërges op een 32-urige werkweek in dienst houden. Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben daar 1,2 miljoen euro voor vrijgemaakt. Het geld is bedoeld als aanvulling op een regeling die staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs heeft getroffen. Ook de basisscholen zelf moeten bijdragen om de kosten te kunnen dekken.

De schoolconciërges werken nu op gesubsidieerde ID-banen. De subsidie voor deze instroom/doorstroombanen stopt echter per 1 januari 2009. Maar de Haagse wethouders Sander Dekker (Onderwijs) en Henk Kool (Sociale Zaken) vinden het werk dat conciërges op de scholen doen van zo groot belang, dat zij er bij staatssecretaris Dijksma voor hebben gepleit een regeling te treffen. Dijksma heeft aan dat verzoek gehoor gegeven. De Haagse wethouders zijn daar zeer tevreden over. ,,Voor een goede gang van zaken op de scholen is een ondersteunend medewerker heel belangrijk. Conciërges ontlasten de schooldirectie, ontvangen bezoekers, doen kleine klussen en, niet onbelangrijk, zijn aanspreekpunt voor kinderen, ouders en leerkrachten', zegt Dekker.
De conciërges kunnen in dienst blijven doordat het Rijk bereid is met ingang van het schooljaar 2008-2009 structureel de helft van de loonkosten voor zijn rekening te nemen. De 1,2 miljoen euro die de Haagse wethouders beschikbaar hebben, is goed voor een kwart van de loonkosten. Het geld kan ingezet worden onder voorwaarde dat de scholen zelf het laatste kwart van het salaris van de conciërges betalen. Uiteindelijk betaalt het Rijk dan 16 van de 32 werkuren per week, de gemeente 8 en de scholen ook 8. In de CAO voor het onderwijs hebben werkgevers- en werknemersorganisaties al ruimte gemaakt om te bevorderen dat scholen conciërges in dienst nemen.
Wethouder Kool rekent er dan ook op dat alle scholen gebruik gaan maken van de regeling. ,,Als wethouder Sociale Zaken beschouw ik dit als een heel goed voorbeeld van een oplossing van het probleem dat er geen subsidie meer is om ID-werknemers overal in dienst te houden. Ik hoop dat ook werkgevers in andere sectoren dit voorbeeld volgen.'

Nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen: Milja de Zwart, 070-3532018 of 06-21803677.