Gemeente Amsterdam


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 16 april 2008

Kenmerk 053

`Green IT': Amsterdamse ICT sector gaat energieverbruik terugdringen

De Gemeente Amsterdam en de ICT sector zijn 16 april van start gegaan met het `Green IT' initiatief. Gezamenlijk wordt onderzocht hoe het forse energiegebruik in deze sector gereduceerd kan worden met behoud van de economische groei. De ICT branche is met 7,5% van het totale stroomverbruik in Nederland één van de grootverbruikers op het gebied van elektriciteit. Vooral de datahotels, centra voor dataverkeer en opslag, verbruiken veel stroom. Door toepassing van innovatieve technieken kan een energiebesparing in de regio Amsterdam vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 100.000 huishoudens worden behaald.

In opdracht van de gemeente Amsterdam is het rapport `Energiebesparing in datahotels' door het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) gemaakt. Dit rapport is tijdens de lancering van het Green IT initiatief door Wethouder Marijke Vos (milieu) aan de Amsterdamse ICT sector overhandigd. Het laat zien dat innovatieve technieken naast een forse energiebesparing ook de operationele kosten kunnen verlagen. Daardoor kan de sector verder uitbreiden èn haar concurrentiepositie verstevigen. Energiebesparingen en economische groei gaan daarmee hand in hand. Gedacht wordt aan het hergebruik van restwarmte, koeling efficiënt realiseren en het gebruik van groene stroom. Volgens het ECN rapport kan het elektriciteitsverbruik met behulp van reeds beschikbare technieken met zo'n 10-20% verminderd worden.

De ICT branche heeft een belangrijke positie in de Amsterdamse economie. Het zorgt voor 9% van de werkgelegenheid, draagt bij aan innovatie en maakt een gestage groei door. In het Green-IT initiatief is een belangrijke rol weggelegd voor het uitwisselen van kennis en ervaring tussen koplopers, de rest van de sector, en experts.

Aanleiding voor het Green-IT initiatief is het klimaatprogramma van gemeente Amsterdam met de ambitieuze doelstelling om het CO2 verbruik in 2025 met 40% te verlagen ten opzichte van 1990. Dit is haalbaar als er op diverse terreinen in de stad klimaatcoalities worden gesmeed tussen bedrijven, kennisinstellingen, burgers en gemeente.

www.klimaat.amsterdam.nl

Pb-053



Gemeente Amsterdam