NEN


Bepaling meetonzekerheid vastgelegd in NEN 7779

woensdag 16 april 2008, 13:20

Op 15 april is het eerste exemplaar van de norm NEN 7779 Milieu - Meetonzekerheid officieel gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Accreditatie Commissie van de Federatie Nederlandse Laboratoria (FeNeLab) die onder meer gewijd was aan de nieuwe norm. De heer Klaessens, voorzitter van de NEN-subcommissie
Statistische Toepassingen, overhandigde de norm aan de heer Hesselink, voorzitter FeNeLab.

De NEN 7779 biedt handvatten om op een praktische manier meetonzekerheid te bepalen. De norm is toegespitst op milieuanalyses, maar ook goed toepasbaar in bijvoorbeeld de chemische, de medische en de voedingsmiddelen sector. De in de norm beschreven procedures maken gebruik van prestatiegegevens die vaak al beschikbaar of op eenvoudig wijze verkrijgbaar zijn.

NEN 7779 heeft een praktische benadering: bepaal de meetonzekerheid op basis van gegevens die al voorhanden zijn uit bijvoorbeeld validatie-onderzoek of gegevens die op een soortgelijke manier gemakkelijk zijn te verkrijgen. De materie blijft lastig, maar laboratoria hebben nu wel een handvat om op een praktische manier de meetonzekerheid te bepalen. Aan de norm zijn enkele uitgewerkte praktijkvoorbeelden toegevoegd om het de gebruiker van de norm makkelijker te maken.

De norm NEN-EN-ISO/IEC 17025 - Algemene eisen voor de bekwaamheid van beproevings- en kalibratielaboratoria vereist dat voor een kwantitatieve meting naast het meetresultaat ook de meetonzekerheid bekend moet zijn. Er bestond wel een werkwijze om de meetonzekerheid te bepalen (zoals beschreven in de GUM en QUAM), maar die is voor chemische analysemethoden veel te ingewikkeld.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: ga naar de Normshop of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: NEN-Milieu, telefoon (015) 2 690 303, e mail: milieu@nen.nl. Informatie over de bij de norm behorende cursus is te vinden op: http://cursusmeetonzekerheid.nen.nl.