Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


17 apr 2008

RMO pleit voor constructieve aanpak hangjongeren

Willen we voorkomen dat jongeren zich afkeren van de samenleving, dan moeten we ze niet alleen straffen voor wat ze verkeerd doen, maar ook perspectief bieden. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in 'Tussen flaneren en schofferen; een constructieve aanpak van het fenomeen hangjongeren'. Dit advies wordt vandaag aan de regering aangeboden.

Bestuurders staan onder druk om daadkrachtig op te treden tegen hangjongeren. Jongeren op straat kunnen voor veel overlast zorgen. In het verleden was hiervoor vaak een onterechte tolerantie. De ervaring heeft geleerd dat negeren niet werkt, omdat jongeren behoefte hebben aan grenzen.

De RMO vindt dat de reacties nu naar de andere kant doorschieten. Daarom pleit de RMO voor een constructieve aanpak, waarin flanerende jongeren niet over één kam worden geschoren met schofferende jongeren. De aanpak moet zich meer gaan richten op de stimulerende en positieve rol die de omgeving kan spelen. Waardering voor flaneren is het begin van een positief onderscheid tussen gewenst en ongewenst gedrag.