ProRail

Persbericht

17-04-2008

ProRail brengt kunstwerk aan op station Hilversum Sportpark

ProRail heeft voor de achterzijde van de fietsenstalling op het station Hilversum Sportpark een kunstwerk laten ontwerpen. Reizigers kunnen deze wandschildering âFor the World to seeâ van Serge Verheugen vanaf het perron Hilversum Sportpark zien hangen. ProRail is verantwoordelijk voor het beheer van de Nederlandse stations.
Op station Hilversum Sportpark heeft ProRail de kunstenaar Serge Verheugen gevraagd een kunstwerk te maken aan de achterzijde van de fietsenstalling. Het resultaat is een kleurrijke âhemelkaartâ op basis van straatnamen in de omgeving van het station.

Deel van de wandschildering van Serge Verheugen Deel van de wandschildering van Serge Verheugen

Serge Verheugen voerde al eerder vergelijkbare projecten uit bij het Amsterdamse Station Amstel (2007) en op station Castricum (2003). De straten waar hij zich voor dit werk op Hilversum Sportpark liet inspireren zijn onder andere vernoemd naar ontdekkingsreizigers, bloemen en wereldberoemde schilders.
Serge: âDe straatnamen laten zien dat de Hollanders altijd een ruim venster op de wereld hebben gehad. Ze haalden uit verre en vreemde oorden hun inspiratie en lieten wereldwijd hun sporen na. Nu is het ook andersom: Nederland is ook zelf onderwerp van verkenning geworden voor mensen uit de hele wereld. We leven in een steeds rijker en diverser wordende wereld. Dit komt ook tot uiting in dit werk. Het geheel vormt als het ware een sterrenkaart waarop we door verleden en toekomst kunnen navigeren.â

Het wandobject maakt deel uit van een opknapbeurt van het station. Hierbij is vooral gekeken naar kleine ingrepen die effect hebben op de visuele beleving van het station. Zo heeft de locatiebeheerder overbodige objecten, zoals de paaltjes aan het begin van het perron, weg laten halen. Ook is het nodige schilderwerk en onderhoud verricht. De maatregelen laten zien dat ook kleine ingrepen een positief effect kunnen hebben op de uitstraling van het station.