Gemeente Arnhem

Visieontwikkeling Centrum-Zuid stap dichterbij (15-04-2008) Het college van BenW heeft ingestemd met de voortgangsnotitie gebiedsvisie Centrum-Zuid en daarmee de randvoorwaarden voor verdere ontwikkeling vastgesteld. Ook heeft het college ingestemd met het participatieproces waarin samen met bewoners en betrokkenen een variant wordt uitgewerkt. Centrum-Zuid omvat het gebied rond Gelredome, Kronenburg, Rijnhal en het Olympuscollege. Doel van de gebiedsvisie is het realiseren van een herkennings- en ontmoetingspunt in het zuidelijk stadsdeel, met een aantrekkelijke mix van functies, die niet concurreren met binnenstad en andere buurtwinkelcentra. De notitie wordt ter vaststelling aan de raad voorgelegd.

Het scenario vier kwadranten is vanaf november 2007 door gemeente, bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en deskundigen uitgewerkt. Onderdeel daarvan was het mediationtraject ten behoeve van winkelcentrum Kronenburg. De stedenbouwkundige en programmatische kaders zijn vastgelegd, evenals de ambities en uitgangspunten voor het participatieproces
Wethouder Sander van Bodegraven heeft vertrouwen in het proces zoals dat nu is voorgesteld.
Zo komen denk ik alle belangen voldoende in zicht en is er transparantie in de afwegingen waar we met elkaar voor staan.

Randvoorwaarden
De belangrijkste stedenbouwkundige- en programmatische randvoorwaarden voor de gebiedsvisie Centrum Zuid zijn:

- De drie te ontwikkelen gebieden Gelredome, Kronenburg en Olympus-/Rijnhalgebied krijgen
ieder hun eigen identiteit en programma

- Bebouwing in de hoeken van het Nijmeegseplein moet hoge kwaliteit / uitstraling hebben
hoeken van dit verkeersplein

- Het profiel van het noordelijke gedeelte van de Nijmeegseweg wordt teruggebracht

- De verbinding tussen Gelredome en Kronenburg wordt gerealiseerd middels een
winkelpassage over de A-325

- Om het gewenste centrumgevoel vorm te geven zal de verbinding tussen Kronenburg en het
Gelredome(gebied) qua uitstraling, aankleding en invulling van openbare ruimte, gebouwen en
programma-/publieksfuncties goed uitgewerkt worden
- Programmatisch wordt uitgegaan van ca. 35.000m2 zgn. leisure, 50.000m2 winkels
en 60.000m2 kantoren (inclusief 20.000m2 in de hoeken van het stadion) alsmede
Maatschappelijke voorzieningen en woningen.
De exacte invulling van het programma en bijbehorende voorzieningen (o.a. parkeren) wordt in de uitwerking van de gebiedsvisie voor Centrum Zuid meegenomen.

Participatieproces
De aanpak van het interactieve participatieproces ligt in het verlengde van het proces zoals dat de afgelopen jaren is gevolgd. De Malburgse methode dient daarbij als voorbeeld. In ondermeer klankbord- en focusgroepen worden onderwerpen aan de orde gesteld, waarover de deelnemers adviseren, meedenken of meebeslissen. Bij elke stap wordt duidelijk gemaakt de reikwijdte is.